Jan en Jeannette van de Ven uit Oirschot winnen dit jaar de Agroscoopbokaal van ForFarmers omdat zij op alle vlakken een duurzame bedrijfsvoering hanteren.
Familie Van de Ven houdt op hun bedrijf 4Vennekeshoeve 1.600 geiten. De duurzame bedrijfsvoering waarvoor zij de bokaal ontvangen, uit zich in het feit dat de familie alle dingen goed wil doen. Dat vindt René van de Gevel, de geitenspecialist van ForFarmers die de familie begeleidt. “Ze hebben verschillende 10.000 liter geiten, melken al jaren 1.200 liter per jaar per geit, ze mesten bokken af wat hen geld kost, de doorstroom van lammeren is goed, het klopt allemaal. Alles is op elkaar afgestemd en klopt. Dat maakt bijvoorbeeld dat je geiten langer meegaan en er een lage dierdagdosering is.”
Krachtvoerkosten
De duurzame bedrijfsvoering begint op het land, waar Van de Ven de ruwvoerteelt voortdurend optimaliseert en hiermee het krachtvoerverbruik kan terugdringen. Op het kengetal ‘kosten krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg melk’ scoren ze als één van de besten in Agroscoop. “Met bijna 54 kg krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk komt die uit op 13,40 euro per 100 kg melk. Daarin blinken ze echt uit”, aldus Van de Gevel.
Zelf grootbrengen
Daarnaast zijn zorgvuldig omgaan met je dieren en een goed dierenwelzijn de rode draad op 4Vennekeshoeve. Jan en Jeannette van de Ven begonnen als één van de eerste geitenhouders met het duurmelken van geiten, wat de gezondheid van het dier ten goede komt. Verder blijven alle lammeren die op het bedrijf geboren worden, op het bedrijf. De geitenlammeren worden melkgeiten en voor de bokken hanteren ze een vast regime: een deel blijft vier weken, een deel brengen ze groot tot een leeftijd van vier maanden (rosébokken) en een deel wordt ingezet voor de fokkerij. Van de Gevel: “Deze gesloten bedrijfsvoering resulteert in een gezonde veestapel waardoor er bijna geen medicatie nodig is. Dat alles in het bedrijf klopt, maakt het een duurzaam bedrijf.”
Topproductie 2019
De 4Vennekeshoeve is één van de 39 ForFarmers klanten die in 2019 een gemiddelde melkproductie van meer dan 1.200 kilogram per geit gerealiseerd heeft (bron: Agroscoop; inclusief droge geiten). Niet alle geitenhouders willen de productie openbaar maken, maar bovenaan het lijstje met hoogste melkproductie per geit staat 1.529 kg, en dat werd gerealiseerd door de familie Nooteboom uit Strijen.
Foto: ForFarmers