Onder de naam De Baggingmachine timmeren loonbedrijven J.M. Van Vliet uit Ter Aar, Gebr. Kok uit Bakkeveen en H.A.B.O uit Noordeloos aan de weg in de Nederlandse geitenhouderij. Een van de pijlers van het inslurven van onder meer ruwvoer is arbeidsbesparing en een betere voerkwaliteit.
De arbeidsbesparing zit vooral in het overbodig worden van balen. En met het overbodig worden van balen ontstaat er een uniforme voerkwaliteit in de slurf. Bovendien zou er in de slurf, ook met de zomerse temperaturen van de laatste tijd, geen broei plaatsvinden.
Drie uitdagingen
Vier jaar geleden is loonbedrijf H.A.B.O begonnen met het project. Hessel van der Meer: “Wij zien drie uitdagingen op het boerenerf rondom het inkuilproces. namelijk, beschikbare arbeid, kwaliteit van bewaring van het product en de toenemende handhaving op erfafspoeling van perssappen. Vanuit deze punten zijn we op zoek gegaan naar oplossingen en deze gevonden in de baggingmachine.” In de periode na het ontstaan van het projectidee zijn J.M. Van Vliet uit Ter Aar, Gebr. Kok uit Bakkeveen aangehaakt en is de machine met behulp van innovatiesubsidie gebouwd.
Geen vijzel, maar een rotor
De machine is gebouwd door Feedtuber uit Lemmer. Dat bedrijf had al een inslurfmachine, maar die bestaande variant voldeed niet aan de wens van de drie loonbedrijven. De vijzel in de bestaande machine kan namelijk geen gras inslurven, en daar was het juist om te doen. De Baggingmachine heeft een rotor die alle soorten producten, inclusief gras, in de slurf werkt.
“Per strekkende meter past er, afhankelijk van het drogestofgehalte, 3,5 tot 4 ton product in de slurf. Het hele proces van hakselen tot inslurven kost 18 euro per ton”, vertelt Van der Meer. “Ter vergelijking: het balenpersen en naar huis rijden kost 25 tot 30 euro per ton.”