Algemeen | Premium

Vaker communicatie met VGO-III

Onderzoekers van het VGO-III onderzoek gaan frequenter communiceren met geitenhouders. Die afspraak werd gemaakt tijdens het webinar dat LTO Nederland samen met het RIVM organiseerde over de voortgang van het VGO-III onderzoek.

 

Om de communicatie vorm te geven werd geopperd dat onder andere een focusgroep met een afvaardiging van geitenhouders in dialoog kan gaan met de stuurgroep VGO-III. Het moment dat het totale onderzoek is afgerond en er resultaten naar buiten komen, schatten de onderzoekers nog steeds op eind 2024.

70 ziekteverwekkers

De verschillende deelstudies lopen door corona vertraging op. In de geitenbedrijvenstudie wordt onderzocht welke ziekteverwekkers daar voorkomen die bij de mens longontsteking kunnen veroorzaken. Volgens de onderzoekers komt uit literatuuronderzoek onder meer een lijst van ruim 70 ziekteverwekkers naar voren die in Nederlandse geiten voorkomen en waarvan uit de literatuur bekend is dat ze longontsteking bij de mens kunnen veroorzaken. “Deze ziekteverwekkers zijn dus ‘relevant’, en we zullen daarom kijken of we ze in de monsters op geitenbedrijven terugvinden”, aldus de onderzoekers.

Zij nemen op geitenhouderijen een scala aan verschillende soorten monsters (geit (neus-/keeluitstrijkjes, bloed, huid), mest, strooisel, voer, water, 24-uurs-luchtmetingen). Dit wordt zowel op reguliere dagen als op speciale momenten gedaan (aflammeren, uitmesten, omzetten mesthoop).

“Door op bedrijven gevonden ziekteverwekkers te vergelijken met ziekteverwekkers gevonden in de deelstudies bij mensen, krijgen we inzicht in mogelijke verklaringen voor het vaker voorkomen van longontstekingen rond geitenhouderijen”, lichten de onderzoekers toe.

9 meetpalen

De resultaten van de ‘meetpalenstudie’ moet een schakel vormen tussen geit en mens. ‘Welke geïdentificeerde ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken, meten we in de lucht in de leefomgeving rondom geitenhouderijen?’ De meetfase van deze meetpalenstudie loopt van april 2021 tot medio 2021. De meetpalen zijn geplaatst bij 8 woonhuizen in de buurt van geitenhouderijen en op 1 achtergrondlocatie als referentie.

Alle data samen

In 2024 vindt de samenvoeging van alle data (uit zowel patiënten- als geitenhouders- en geitenbedrijvenonderzoek) plaats. De planning is dat hierdoor pas eind 2024 de eindrapportage van VGO-III zal plaatsvinden.

Op zoek

Er doen op dit moment 13 geitenbedrijven mee. De onderzoekers zijn nog op zoek naar enkele extra deelnemende bedrijven in het deelgebied Den Bosch-Cuijk-Panningen-Weert-Den Bosch (postcodes beginnend met: 5280 t/m 6099, 6500 en 6660). Vrijblijvend aanmelden kan bij vgo.contact@wur.nl.

 

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief