De melkveehouderijsector onderzoekt of duurmelken ook voor koeien geschikt is. In de geitenhouderij is dit concept intussen een gemeengoed.
Het voordeel van duurmelken bij geiten is dat het percentage uitval lager is. Problemen doen zich met name voor tijdens de lammerperiode. Het vervangingspercentage daalt, waardoor er minder lammeren nodig zijn. Daarnaast zorgt duurmelken voor een spreiding van de melkproductie, doordat de piekproductie na het lammeren wordt gemeden.
Op de Dairy Campus in Leeuwarden (Fr.) is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van duurmelken bij melkvee. Het blijkt dat de melkopbrengsten dalen, maar ook de kosten van voer en inseminaties lager worden. Daarnaast is er een positief verband tussen levensduur en tussenkalftijd. Bedrijven waar koeien later worden geïnsemineerd, hebben over het algemeen een langere levensduur.
Als we bij geiten spreken over duurmelken, betekent dit dat de dieren enkele jaren achter elkaar melk blijven geven. Bij koeien is dit niet zo extreem. Praktisch betekent duurmelken bij koeien dat de eerste inseminatie na afkalven ongeveer 100 tot 150 dagen wordt uitgesteld.