De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de GD deden onderzoek naar de ‘perspectieven van bokjes in de melkgeitenhouderij’.
De onderzoekers bespreken in hun rapport onder andere drie manieren om de welbekende problemen met de bokjes aan te pakken: (1) het aantal mannelijke nakomelingen verminderen, (2) de waarde van de bokjes verhogen, en (3) de bescherming van het welzijn van bokjes. Vervolgens keken ze naar welk effect de drie manieren van aanpak hebben op juridische, ethische, welzijns- en praktische aspecten.
Voor juridische aspecten verwachten de onderzoekers het sterkste effect van het waarborgen van het welzijn van de bokjes, aangezien dit een wettelijke vereiste is. Van alle drie de manieren van aanpak wordt verwacht dat ze een positief effect hebben op ethische aspecten. Voor het welzijn worden positieve effecten verwacht van een productiesysteem dat meer gericht is op waardevermeerdering en productkwaliteit, en natuurlijk van het waarborgen van het welzijn van de bokjes.
Meer steun van detailhandel
Uit praktische overwegingen lijken het verminderen van het aantal mannelijke nakomelingen (door een langere lactatieperiode of het geoptimaliseerde gebruik van kunstmatige inseminatie) en het waarborgen van het welzijn van de bokjes (via een kwaliteitscontrolesysteem) het meest haalbaar, aldus de onderzoekers. Het verhogen van de waarde en vergroten van de markt voor bokvlees in Noordwest-Europa heeft tot nu toe beperkt succes gehad, en zouden volgens de onderzoekers kunnen profiteren van meer steun van de detailhandel.