Geitenhouder Mattijn Papen is medebedenker van het stalsysteem de Blije Geit. Op het kennisevenement Melken voor Morgen dat op 4 november is georganiseerd door het vakblad Geitenhouderij kwam hij hier meer over vertellen.
“We waren op het punt aangekomen dat we de geiten meer ruimte wilden geven. Hiervoor zijn we na gaan denken over de vloer. In een test hebben we de geiten de keuze gegeven: liever op stro of op beton. Daaruit bleek dat de dieren de voorkeur gaven aan het beton”, zegt Papen.
Vervolgens is er gestart met het maken van tekeningen. Onderstaande opstelling heeft de Papen uiteindelijk gebouwd.
Papen: “Bij de sloop hebben we betonplaten gehaald en deze over de volle lengte van de stal gemonteerd. In totaal 60 meter beton. Het idee was om de geiten rechtsboven te laten liggen. Ook dachten we een rubberen flap te installeren, zodat er meer grip ontstond en het wat zachter voor de dieren lag. Dit had echter weinig effect. Wat ook opviel: ondanks dat de vloer was bevuild, kozen geiten er toch voor om hier te liggen. Daardoor werden de geiten wat viezer, waardoor ik het wel spannend vond of de melkkwaliteit goed bleef. Problemen heb ik gelukkig nooit ondervonden.”
“In de afgelopen tijd hebben we verschillende modellen geprobeerd. Na het beton zijn we verder gaan ontwikkelen met ijzeren opstellingen. Daarbij hebben we ook gekozen een trapvorm te maken, geiten liggen namelijk graag tegen een opstaand randje aan. Nadat we dit hadden geïnstalleerd, bleek ook dat er op de ijzeren vloer een goede bezetting van de geiten was”, aldus Papen.
“Door dag en nacht te monitoren kunnen we de geiten de gehele tijd in het oog houden. Na de verschillende proeftijden blijkt dat geiten altijd naar het beton gaan, ondanks het feit dat het stro op een koude winterdag warmer is. Beton heeft de eigenschap dat het makkelijk warmte en koelte vasthoudt. Toch is het plan om in de toekomst nog verwarmingselementen te installeren onder het beton voor als het echt koud wordt.”
Onderstaande afbeelding is een schets van de Blije Geit vloer zoals deze er nu ligt.
De bovenste lagen van de trappen zijn echter moeilijk schoon te houden en dit vraagt veel handwerk. Hiervoor worden nog oplossingen gezocht.
Afbeeldingen: Mattijn Papen