Op de Salon du Fromage, die ditmaal van 27 februari tot en met 2 maart 2022 wordt gehouden, zijn de nieuwste kaasspecialiteiten voor de internationale bezoekers te zien. Een greep uit het aanbod geitenkazen van de 17de editie van deze vakbeurs in Parijs.
Nederlandse kaas naast Italiaanse en Spaanse
Treur Kaas toont op de Salon du Fromage de Chevretta Exellent Truffel. Deze zachte geitenkaas van 3,8 kilo is zachter en romiger dan de andere Hollandse Chevretta-geitenkazen. De zeer zachte zuivel, die in de koeling moet worden bewaard, is bereid op basis van Belgische abdijreceptuur en heeft een toevoeging van Italiaanse zwarte truffel.
De Hollandse Chevretta-geitenkazen zijn bereid met melk afkomstig van geiten die zijn gevoerd met speciale grassoorten, lijnzaad en stro. Kaasmaker Klaver produceert de geitenmelk zelf op de eigen geitenboerderij. De naturel varianten worden bereid door kaasmaker Klaver Kaas in Winkel. De kaasmakers gebruiken tijdens de bereiding microbieel stremsel. Dit betekent dat de naturel geitenkazen vegetarisch zijn.
Treur Kaas is ook aanwezig met de biologische Britt & Blair. De kaas van 8 kilo is gemaakt van biologisch gethermiseerde geiten- en koemelk. Beide soorten zuivel, een laag Saanen-geitenkaas en een laag van het MRIJ (Maas- Rijn-IJssel) -koeienras, worden gescheiden door een natuurlijk aslaagje van druivenbladeren. Britt & Blair is een kaas van de boerderij, gemaakt door Meester Affineurs.
Van Breukelen Kaas lanceert op de beurs drie nieuwe geitenkazen: Saany de Hollande, een Hollandse geitenkaas met natuurkorst, minimaal 20 weken gerijpt en gemaakt van Saanen-geitenmelk. De Boeren Ambacht geitenkaas is een Hollandse geitenkaas met walnoot en hazelnoot en de geitenkaas Bloemen, een frisse voorjaarsvariant, is gemaakt op geitenkaasboerderij De Brömmels in Het Woold bij Winterswijk.
De Spaanse kaasproducent El Pastor brengt onder de noviteiten de Iberlacsa geitenkazen van 800 gram met tijm. De kaas is op het familiebedrijf bereid met gepasteuriseerde geitenmelk, is geaffineerd en minimaal twee maanden gerijpt. Ook de Sobao is geaffineerd en wordt minimaal drie maanden gerijpt. De geitenkazen, gemaakt in Extremadura, doen het goed als specialiteit.
Italiaanse geitenkaas met Tonkaboon en Vermouth van kaasmakerij Perenzin Latteria is een van de twaalf geselecteerde zuivelproducten die in de spotlights staat bij het concours Coups de Cœur 2022, de wedstrijd voor favoriete kazen en zuivel op de kaasbeurs. De Capra Tonka & Vermout heeft een fijne korst bedekt met een poeder van tonkaboon en is vervolgens enkele dagen ondergedompeld in een zeer fijne Vermouth. De noviteit won de San Lucio 2021 als beste Italiaanse kaas. De specialiteit kwam na de selectie als enige geitenkaas in de categorie Kaas en zuivel naar voren. Er werden 117 producten ingezonden voor de wedstrijd. Ze zijn beoordeeld door zestien juryleden van het concours Coups de Cœur, de favorietenwedstrijd van de Salon du Fromage 2022 .
Tekst: Ria Besseling