Blog

Twee helften

De natuur laat ons vaak symmetrie zien. Een vlinder, bijvoorbeeld, is tweezijdig symmetrisch. Met zijn kleurige vleugels dichtgeklapt kun je bijna niet zien dat het er eigenlijk twee zijn. Het geldt voor bijna alle dieren dat het lichaam er links nagenoeg hetzelfde uitziet als rechts. Je zou kunnen zeggen dat we uit twee ongeveer gelijke helften bestaan.

Het idee van twee helften begint al heel vroeg in een leven. De helft van de chromosomen van een vruchtje komen van de man, de andere helft van de vrouw. Vervolgens is ook ruwweg de helft van de nakomelingen een man, de andere helft een vrouw. De natuur schijnt van twee gelijke helften te houden.

Maar wij lijken daar niet altijd zo goed mee om te kunnen gaan. Geitjes hebben we graag voor hun melk om daar heerlijke producten van te maken, met bokjes weten we niet zo goed raad. Ik ben benieuwd hoe dit zich nog zal ontwikkelen. Er zijn veel geitenhouders die zich inzetten om een afzet voor bokjesvlees te creëren. Dat is niet eenvoudig, en hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Zullen wij eraan wennen om ook bokjesvlees te eten?

Of zullen de inspanningen op het gebied van gesekst sperma een vlucht nemen, en kunnen en willen we dat volop inzetten? In deze Geitenhouderij lezen we dat de techniek hiervoor ook bij bokkensperma werkt.

Misschien bestaan beide opties straks naast elkaar. Als die laatstgenoemde optie tenminste niet te tegennatuurlijk voelt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Blog
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief