Gezondheid | Lammeren | Premium | Voeren

‘Check gezondheid geit voor vitaal lam’

Het bijhouden van de calcium- en ketosestatus van drachtige geiten laat zien of zij slepende melkziekte ontwikkelen of niet. En door dat te voorkomen, geef je de lammetjes de beste start mee. Dat was in een notendop de tip van dierenarts Maarten van den Bosch van dierenartsenpraktijk Oisterwijk om het lammerseizoen zo goed mogelijk te starten.

 

Van den Bosch sprak tijdens het geiten-seminar dat Voergroep Zuid organiseerde rondom het 125-jarig bestaan van de mengvoerleverancier. Bij de lammeropfok streeft elke geitenhouder volgens de dierenarts drie hoofddoelen na: niet te veel uitval, niet te veel behandelingen en een goede groei van de lammeren. Hij adviseert om elke lammerperiode te evalueren, een strategie te bepalen voor de volgende lammerperiode en die ook te delen met de specialisten die je ondersteunen. “Eigenlijk wil je het lammerseizoen zo voorspelbaar mogelijk laten verlopen”, zei Van den Bosch. “Daarbij speelt preventie een rol; hoe kan ik van te voren al zien dat het misgaat?”

Lammetje voor geboorte voeren

Het meten van bepaalde kenmerken kan daarbij helpen, zoals in de stal de hoeveelheid ammoniak, de luchtvochtigheid en temperatuur. Maar om de lammeren zo fit mogelijk ter wereld te laten komen, is het van belang om de drachtige geit goed te verzorgen. “Je voert eigenlijk ook de lammetjes op dat moment”, legt de dierenarts uit.
Dat is niet zo gemakkelijk, geven geitenhouders in de zaal aan. Goed voeren van een drachtige geit is onder andere afhankelijk van het aantal lammeren dat ze draagt en het drachtstadium. “Het grootste risico in deze periode is het ontwikkelen van slepende melkziekte”, weet Van den Bosch. “En dat zorgt voor een minder goede opstart van de melkgeiten, maar ook voor slappe lammetjes.”

Bloed tappen

De dierenarts adviseert om elke week of elke twee weken (afhankelijk van het drachtstadium) een stuk of 5 drachtige geiten bloed te tappen en te laten onderzoeken op hun calcium- en ketosestatus. “Door dit zo door de tijd heen bij te houden kun je zien of zich slepende melkziekte ontwikkelt, en kun je daar eventueel op inspelen. Zo heb je de meeste kans op vitale lammeren bij de geboorte,” aldus de dierenarts.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief