Zorg dat je je vergunningen op orde hebt, luidt het eerste advies aan geitenhouders dat Fonny van de Heijning van Van Dun Advies gaf tijdens het geiten-seminar van Voergroep Zuid.
Van de Heijning erkent dat er veel op geitenhouders afkomt, en dat met name de regelgeving rondom reductie-eisen in de provincie Brabant oneerlijk aanvoelt. “Maar wet- en regelgeving geven de kaders aan waarbinnen je kunt ontwikkelen. Je kunt er niet omheen.” Daarom adviseert hij dat geitenhouders hun vergunningen op orde maken. “Anders ben je zó kwetsbaar.” In de eerste plaats doelt Van de Heijning daarmee op de vergunning Wet Natuurbescherming, maar ook de vergunning Wet Milieubeheer. Die laatste zeker in Noord-Brabant voor de eisen waaraan ook geitenhouders per 1-1-2024 moeten voldoen.
Handhaving
Heb je de vergunningen niet op orde, dan krijg je bij een handhavingsbezoek een waarschuwing en 3 maanden tijd om zaken alsnog te regelen. “Maar als je dan nog met vergunningen moet starten en daarna nog moet bouwen of installeren, bijvoorbeeld een luchtwasser, dan red je dat niet in 3 maanden.” Dit kan uiteindelijk resulteren in een last onder dwangsom. “En die zijn niet mals,” weet Van de Heijning. Loopt het helemaal uit de hand en heb je het nog steeds niet in orde dan kan de overheid zelfs overgaan tot bestuursdwang. “Dan maken zij het in orde op jouw kosten. Dat is wel het laatste wat je wilt laten gebeuren.”
Onderhandelingsruimte creëren
Een tweede tip die de adviseur geeft, is om zelf als sector voorop te lopen met ontwikkelingen op het gebied van reductie. “De sector moet iets, het is 5 over 12. Als er straks niet alleen in Brabant maar misschien wel voor de hele geitensector reductie-eisen over de muur worden gegooid, zou het goed zijn als er onderhandelingsruimte is. Die kun je verkrijgen als je zelf reductie-systemen ontwikkelt.”
Van de Heijning staat achter het idee van een collectief dat de ontwikkeling van dergelijke systemen voor de sector oppakt.