Achtergrond | Magazine | Premium

Stalsysteem Blije Geit – Trap op en af

Geitenhouder Mattijn Papen uit Vragender (Gld.) is samen met Geitenbelang bedenker van het stalsysteem De Blije Geit. In dat systeem worden mest en urine gescheiden opgevangen om emissies te reduceren.

In de stal van Maatschap Papen-Olbach werken geitenhouder Mattijn Papen en Geitenbelang, bekend van onder meer het VanderPas-voersysteem, al zo’n twee jaar samen aan de ontwikkeling van een innovatief stalsysteem. Onder de noemer Blije Geit worden geiten gehouden op zowel een vlakke (actieve) vloer als op terrassen (liggedeelte) waarop de mest en urine gescheiden worden opgevangen. In de afgelopen twee jaren is er geëxperimenteerd met verschillende vloerschuintes en ondergronden. “Al snel werd duidelijk dat de geiten de voorkeur geven aan een vloer van beton”, vertelt Papen. “We zagen aan het gedrag van de dieren dat ze na een tijdje kiezen voor een ligplek op beton. Bovendien blijven ze, in vergelijking met een ondergrond van stro, veel schoner.”

Rust op bovenste terras

Tekenen, ontwerpen, de terrassen installeren in de stal, weer afbreken, aanpassen en nog eens proberen. Papen: “Maar nu zijn we zover dat de vloer geautomatiseerd is en naar behoren werkt.” Met het automatiseren bedoelt de geitenhouder het schoonmaken en schoon houden van de terrassen. Om dat goed te regelen zijn er mestschuiven geïnstalleerd. “Van tevoren hoopten we dat de geiten het meest zouden gaan mesten op de actieve vloer, direct achter het voerhek. En dat bleek inderdaad het geval. Om die reden draait de schuif op deze vloer constant.” De schuif wordt met een ketting aangedreven. Is de schuif aan het eind van de vloer, dan draait het onder de actieve vloer weer terug naar het beginpunt. De schuiven op het eerste, tweede en derde terras hoeven minder vaak hun werk te doen, omdat er gewoonweg minder mest te vegen is. Op dit moment draaien de schuiven op die terrassen twee keer per dag. “We zien dat de geiten het bovenste terras gebruiken voor rust. Daar liggen ze het liefst. Dat zie ik ook aan de bakken waarin we de urine opvangen. De bak onder de actieve vloer is vol en hoe hoger we kijken, hoe leger de bakken”, vertelt Papen terwijl hij het bewijs in de bakken onder de vloer laat zien. De urine loopt in een gootje en wordt eveneens met een ketting naar de opvangbakken geleid.

Berg

​Het ultieme doel van Papen is dat zijn gehele bedrijf wordt ‘dichtgebouwd’ met het Blije Geit-stalsysteem. Dat zou kunnen op de manier zoals de huidige proefopstelling, maar er zijn ook ideeën om een ‘berg’ te bouwen waarbij beide hellingen uit terrassen bestaan en de geiten aan weerszijden kunnen liggen, klimmen en klauteren. “Het project is geslaagd als we met behoud van een goed dierenwelzijn de emissies kunnen reduceren.” De emissiemetingen, die zullen worden uitgevoerd door Wageningen University & Research, zijn nog niet begonnen.

Normaal gesproken liggen de geiten rustig op het bovenste terras. Dat was door de aanwezigheid van een voor de geiten onbekende verslaggever tijdens het bezoek niet het geval. In een video op vakbladgeitenhouderij.nl is te zien hoe de werking van de Blije Geit-vloer er daadwerkelijk uitziet.

Foto: Jasper Lentz

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Achtergrond
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief