TCS Automatisering uit Steenwijk heeft een managementprogramma met een app voor de geitenhouderij ontwikkeld. Eigenaar Andreas Otten wil daarmee geitenhouders stimuleren om gemiddeld 2.000 kg melk per geit per jaar te realiseren.
TCS heeft al jaren managementprogramma’s voor onder andere de pluimvee- en varkenshouderij, veehandel, maar ook het mkb. Voor zijn eigen geitenbedrijf zocht Otten een managementprogramma, maar vond hij in zijn ogen geen goede. Nu drie jaar verder brengt hij zelf een programma met een app op de markt. “Het programma staat op de computer en in de cloud. De telefoon staat daarmee in verbinding en je kunt dus alle gegevens in de stal opzoeken en invoeren en aanpassen.” Het programma is uitgebreid: geboortes, sterfte, behandelingen en behandelplan, melkgift, het kan er allemaal in. “Alles is in geitenhouders-taal en gemaakt vanuit de praktijk”, zegt Otten. Geitenhoudster Astrid Logtenberg die in Oldemarkt 450 geiten melkt, onderschrijft dat. “Het werkt erg gemakkelijk en snel vanwege de app. Als je in de stal iets ziet, kun je het snel opzoeken, en je kunt dingen direct invoeren.” Zo staan onder de knop ‘vandaag behandelen’ alle dieren die je moet behandelen, en kun je zien hoe lang die behandeling nog duurt. Het afleveren van dieren gaat ook heel gemakkelijk. Otten: “Je scant alle dieren en geeft de aflevergegevens in. Dan liggen het vki-formulier en vervoersdocument al klaar op de printer en zijn de dieren af- en aangemeld.” Logtenberg is daarnaast erg blij met de ondersteuning die TCS biedt bij het in werking nemen van het programma. “Die maakte ruimte en tijd om met ons te overleggen en bood zelfs aan om te helpen met het inscannen van de groepen.” Het programma is voorbereid om met alle voermachines en melkmachines te koppelen.
Stimuleren naar 2.000 kg
Otten wil binnen vijf jaar na gebruik van het programma geitenhouders hebben die minimaal boven 2.000 kg melk per geit per jaar zitten. “Ik ben ervan overtuigd dat elke geitenhouder geiten in zijn stal heeft die 2.000 liter geven. Dat wil ik stimuleren.” Dus gaat Otten bijeenkomsten en studiegroepen organiseren. Per maand betaal je tussen 75 en 350 euro voor het gebruiksrecht voor het programma (gestaffeld per 500 dieren). Dat is voor het basisprogramma zoals dat er nu is. Een volgende stap zijn uitbreidingen. Een eerste uitbreiding zullen economische kengetallen zijn.