Melken

Hoge kwaliteit melk mogelijk met chloorvrije reinigingsmiddelen

Het is mogelijk om melk van hoge kwaliteit te leveren bij het gebruik van chloorvrije reinigingsmiddelen voor de reiniging van de melkinstallatie. Dat blijkt uit een beoordeling door geitenmelkverwerker Holland Goat Milk (HGM) en Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM).

HGM en KOM keken naar het gebruik van chloorvrije reinigingsmiddelen omdat met name resten van chloorhoudende reinigingsmiddelen een groot risico vormen voor de melkkwaliteit. Een goede reiniging houdt overigens in dat de melkinstallatie grondig schoongemaakt wordt zonder dat er resten reinigingsmiddel achterblijven in het systeem.

Inspecties

Voor de beoordeling van het gebruik van chloorvrije middelen stelden HGM en KOM gezamenlijk een protocol op om de kwaliteit van de reiniging van de melkinstallatie en -opslag te controleren. In de periode van april tot juni zijn de bij HGM aangesloten melkgeitenhouders bezocht voor een inspectie. Een groot deel van de geitenhouders was op dat moment al overgestapt op chloorvrij
reinigen.

Extra en structurele aandacht

De resultaten van de inspecties zijn gelegd naast de overzichten van de kwaliteit van de geleverde melk, om zo het effect van chloorvrije reiniging op de melkkwaliteit in kaart te brengen. HGM en KOM concluderen dat met het gebruik van chloorvrije reinigingsmiddelen melk van hoge kwaliteit geleverd kan worden. Bij gebruik van chloorvrije reinigingsmiddelen is wel extra en structurele aandacht voor de reiniging van belang, net als een goed technische werkende melkinstallatie en reiniging, jaarlijks onderhoud en goede instructie van medewerkers.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief