Ratten zouden kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van paratuberculose bij geiten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Manon de Meester. De Meester won afgelopen december de Vlaamse Bachelorprijs met haar scriptie.
Paratuberculose of paratbc, ook wel de ziekte van Johne genoemd, is een traag ontwikkelende, besmettelijke, chronische ontsteking van de dunne darm van geiten. De ziekte kan grote economische schade zorgen.
De ziekte opsporen met een pcr-test is mogelijk, maar dat kost tijd en geld. Ratten kunnen, zo blijkt nu, helpen de ziekte sneller vast te stellen en beter onder controle te houden. Voor haar onderzoek gebruikte De Meester vier ratten die ze gedurende negen maanden heeft getraind. Eén rat is erin geslaagd de ziekteverwekkende bacterie op te sporen in geitenmelk. Op VRT.be vertelt ze: “De ratten zaten voor de proef op een platform met gaatjes, en daar onder werden dan verschillende stalen gezet. Een van die stalen was positief, dus met de bewuste bacterie. De ratten moesten dan snuffelen en elke keer als ze naar het positieve staal gingen en daar bleven staan, werden ze beloond. Twee van de ratten bleken heel traag, maar één stak er boven uit.” De rat die erboven uitstak haalde een gemiddelde nauwkeurigheid van 92 procent.
Met het winnen van de Bachelorprijs gaat een geldprijs van 1.500 euro gepaard. (VRT.be)