Bolucap, de digitale pensbolus voor geiten die hun gezondheid monitort, is klaar om verder in de praktijk getest te worden. De eerste bolussen in levende geiten laten zien dat ze werken. Er is nog extra dataverzamling onder stalomstandigheden nodig om het systeem verder klaar te maken voor gebruik in de praktijk.
Doel van de bolus is om de gezondheid van de geiten te monitoren en waar nodig daar adviezen over te geven. Ultieme streven is dat voorkomen kan worden dat geiten ziek worden. Een consortium van verschillende Vlaamse partijen, waaronder de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en adviesbureau Wim Govaerts & co, was de afgelopen twee jaar bezig met het ontwikkelen van de pensbolus met sensoren en het testen ervan.
Ondersteuning
Jef Kusters, geitenhouder in Weelde (B), probeerde de bolus uit bij 30 van zijn melkgevende geiten. Hij ziet de bolus vooral als een verzekering. Hij zegt: “Het is voor mij belangrijk om de bolus als hulpmiddel en ondersteuning te hebben, om mij te waarschuwen dat er iets met een geit aan de hand is, nog voordat ik het zelf zie.”
Nu verder praktijkklaar maken
De bolus wordt op volwassen leeftijd in de geit gebracht en nestelt zich dan in de netmaag. Daar meet het staan, liggen, dierbeweging, drinkgedrag, temperatuur en penswerking. Bronstdetectie hoort tot de mogelijkheden van de bolus, zo bleek uit laboratorium-omstandigheden, aldus Wim Govaerts. De komende jaren hoop Govaerts op verschillende bedrijven de bolus in de praktijk te kunnen testen en zo verder praktijkklaar te maken.