Zelf ruwvoer en krachtvoer produceren voor 600 biologisch gehouden geiten met lagere voerkosten, dat is het doel van Laurent Ruau, geitenhouder in het Franse Maine et Loire. La Chèvre schreef een reportage over hem.
Ruau houdt 600 geiten, heeft 115 hectare grond en is biologisch gecertificeerd sinds 2020. ʺMijn doel is om geiten te hebben met een lange levensduur, die goed oud worden, vooral dankzij de manier van houden,ʺ legt Ruau uit. “Ik push ze niet te hard op productie. De gemiddelde melkgift is 800 kg per geit.” De geitenhouder wil zijn land optimaal benutten voor de voervoorziening van zijn dieren. Hij heeft voldoende hectares, maar heeft te maken met verschillende bodems, variërend van klei-kalksteen tot zand.
De kosten van het rantsoen liggen in de winter dicht bij de 20 cent per liter, tijdens de piek van de lactatie daalt dit naar ergens tussen de 11 en 13 cent per liter. Het voeren van vers gras speelt daarbij een grote rol. Het rantsoen van de geiten op de lactatiepiek is berekend voor de productie van 3,7 kg melk en bestaat onder andere uit korrelmaïs, kuilgras en luzernehooi naar believen. Zodra het mogelijk is om naar de wei te gaan, krijgen de geiten vers gras gevoerd.
Eigen grondstoffen
Op de 115 hectare vindt rotatieteelt plaats. Er is 55 hectare tijdelijk grasland met een luzerne-klaver mengsel, 10 hectare korrelmais, 20 hectare tarwe, 20 hectare zonnebloemen en 8,5 hectare in een coproductiecontract met een naburige tuinder voor zoete aardappel. De maïs die aan de geiten wordt gevoerd, is indirect geproduceerd op de boerderij. Ruau kan de mais niet drogen, dus verkoopt hij het nat en koopt droog product terug dat hij aan de geiten voert.