Fokkerij | Premium

Toggenburger streeft niet langer extreme gebloktheid na

In de Toggenburgerfokkerij in Nederland was jarenlang de wapenspreuk ‘hoe geblokter, hoe beter’. Maar de gewenste verhouding tussen romplengte en kruishoogte van 106 procent wordt vanaf nu losgelaten. Erevoorzitter van de fokcommissie Toggenburger geiten, rasspecialist en rasgebonden keurmeester Doede de Jong, hield tijdens de ledenvergadering een pleidooi om meer lengte in de Toggenburgers te fokken.

In de rasomschrijving van de Nederlandse Toggenburger geit staat: “Kruishoogte en romplengte moeten als het ware een vierkant blok vormen en het geheel dient voldoende grof van bouw te zijn.” En over de ontwikkeling van de geit staat: “Gestreefd dient te worden naar een geit van 70 cm kruishoogte op volwassen leeftijd, met een romplengte die iets meer is dan de kruishoogte (circa 106 procent).”De Jong, die van 1989 tot 2022 voorzitter was van de fokcommissie Toggenburger geiten, kan niet meer achterhalen waar die 106 procent op gebaseerd is. “Hij staat ook niet genoemd in oudere versies van de rasomschrijving”, weet hij. Bovendien is er een discrepantie tussen de rasomschrijving en het vastgestelde true type van de Toggenburger geit. “Het true type heeft verhouding tussen kruishoogte en romplengte van iets meer dan 109 procent – iets meer lengte dan wat de laatste rasomschrijving voorschrijft.”

Problemen rondom geboorte

Bovenal constateert De Jong dat vierkante, gedrongen dieren meer kans hebben op problemen rond de vruchtbaarheid en het aflammeren. “Er is te weinig ruimte voor de lammeren voor een normale geboortepositie en veel komen met de kop eerst en de poten teruggeslagen ter wereld. De bouw van de geit leidt zo tot teleurstellingen in de fokkerij.” Hij vervolgt: “Daarom is ‘hoe geblokter, hoe beter’ onjuist, ook vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.”De fokcommissie stelt voor om de 106 procent uit de rasomschrijving te schrappen. “Verder zullen de zeer geblokte dieren (minder dan 108 procent) moeten worden gezien als té extreem geblokt vanwege de vergrote kans op geboorteproblemen”, aldus De Jong. Op een keuring zullen de dieren met iets meer lengte de voorkeur krijgen boven te extreem geblokte dieren. Het bestuur van de fokcommissie zal hierover voor alle rasgebonden keurmeesters nascholing organiseren. “De verhouding tussen lengte en hoogte gaan we niet meten op keuringen, het gaat hier om een interpretatie”, aldus De Jong. Uit een onderzoekje van De Jong en rasgebonden keurmeester Theo van der Meer, blijkt overigens dat op keuringen de dieren met iets meer lengte, vaak toch al een goede beoordeling krijgen.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief