Algemeen | Premium

‘Stop derogatie heeft kleine invloed op (geiten)stromest’

Dat de derogatie wordt afgebouwd en in 2026 niet meer mogelijk is, zal een beperkte invloed hebben op de markt voor geitenmest. Dat zegt Maikel van Zelm, vertegenwoordiger bij Jan Bakker.

In 2024 en 2025 kan Nederland nog beperkt gebruikmaken van derogatie, daarna stopt het. Hierdoor wordt de plaatsingsruimte van fosfaat kleiner en komt er meer mest op de markt. Tegelijkertijd wordt er meer gebouwd en stoppen landbouwbedrijven en is er dus minder landbouwgrond beschikbaar om de mest op af te zetten. “Daar komt nog bij dat op dit moment geen enkele landbouwer weet waar hij aan toe is. Wat stikstofrechten waard zijn bijvoorbeeld, is niet te zeggen,” aldus Van Zelm. Dit alles zorgt voor druk op de mestmarkt. “Stromest is een andere markt dan drijfmest met andere gehaltes van meststoffen en dus ook een andere toepassing”, stelt Van Zelm. Desondanks telt het wel mee in de ruimte voor mestplaatsing.

Hogere prijs

Dat de prijs van mest, ook stromest, stijgt heeft volgens van Zelm deels met de derogatie-stop te maken. “Doordat de akkerbouwer zijn mestplaatsing ook kan vullen met dure drijfmest (met hoge vergoedingen), heeft dit een klein effect op de afname van vaste mest.” Daarnaast zijn ook de transportkosten gestegen.

Stromest gewild

“Stromest is in de huidige markt gemakkelijker af te zetten dan drijfmest,” zegt de vertegenwoordiger. Door het enorme aanbod van drijfmest is het lastig deze volledig te plaatsen. Bij vaste mest liggen vraag en aanbod dichterbij elkaar, hierdoor is de mest meestal goed te plaatsen. Stromest is in de fruitteelt en akkerbouw zeer gewild. Met name in het najaar is stromest gewenst. Stromest moet nog deels verteren en in het najaar past een langzamere opname van de meststoffen beter dan in het voorjaar, wanneer vaak voor snelle opname wordt gekozen en de keuze vaker op drijfmest valt.

Mest opslaan

Van Zelm kan geitenhouders aanraden om te zorgen voor mestopslagruimte. “Het is verstandig om een mestopslagruimte te creëren en de mest op te slaan. Hierdoor is het mogelijk om af te zetten op het moment dat er concrete vraag is. Dat levert de geitenhouder de beste prijs. Kijk voor mestopslag wel goed de regels na,” adviseert hij nog.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief