Gezondheid

Hulp gezocht bij onderzoek klauwgezondheid

De Faculteit Diergeneeskunde start dit voorjaar met het in kaart brengen van gevonden afwijkingen aan de klauwen van melkgeiten. De metingen vinden plaats tijdens het koppelbekappen. Worden er veel afwijkingen gevonden of juist helemaal niet? En welke afwijkingen zijn dat dan, witte lijn problemen, ontstekingen, vergroeiingen?

Het optimaliseren van de klauwgezondheid wordt vaak genoemd om diergezondheid, dierwelzijn en melkproductie te verhogen. Maar hoe het op dit moment gesteld is met de klauwgezondheid bij melkgeiten is niet goed duidelijk. Ook weten we niet goed welke problemen er spelen als er sprake is van slechte klauwgezondheid en in veel gevallen is niet goed bekend hoe we kreupelheden moeten behandelen. Om meer duidelijkheid te krijgen op deze vragen zou de Faculteit Diergeneeskunde graag onderzoek op een mooie dwarsdoorsnede van de sector uitvoeren.

Tijdens bekapdag

Om deze reden zijn de dierenartsen van de Faculteit op zoek naar klauwbekappers en melkgeitenhouders die geïnteresseerd zijn om mee te doen. Het zou gaan om 1 bezoek, tijdens het klauwbekappen, waarbij 1 persoon bij een beperkt aantal geiten de klauwen scoort op afwijkingen. De dierenartsen zijn zich er van bewust dat een klauwbekapdag al voor veel drukte zorgt en zullen er dus alles aan doen om in overleg met de klauwbekapper en de melkgeitenhouder er voor te zorgen dat de normale gang van zaken niet onderbroken wordt.
Interesse? Mail dan naar m.groenevelt@uu.nl.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief