Gezondheid

94 meldingen bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren in 2023

Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zijn afgelopen jaar 94 meldingen binnen gekomen van situaties waarin de dierzorg niet op orde was. Dat meldt het loket in haar jaarverslag.

Dankzij erfbetreders die (hun vermoedens van) verminderde dierzorg melden, kreeg het Vertrouwensloket het afgelopen jaar 94 meldingen binnen van situaties waarin de dierzorg niet op orde was. Uit het jaarverslag over 2023 blijkt dat van deze meldingen 17 procent eerder gemeld was. Dit recidiefpercentage wijst erop dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om zich (blijvend) te herstellen. Opvallend is ook dat bij een aantal meldingen een directe relatie was tussen dierenwelzijn en (het uitblijven van) regelgeving.

Het aantal meldingen die het Vertrouwensloket in behandeling neemt, is relatief hoger dan in voorgaande jaren. Dit kan deels worden verklaard doordat begeleidingstrajecten van 2022 doorliepen in 2023, wat duidt op een ernstiger aard van de meldingen, maar ook op een vroegtijdige signalering van problemen.

Het aantal meldingen door erfbetreders steeg in 2023. Ook deden erfbetreders minder vaak anoniem melding, wat volgens het loket een positieve trend suggereert van meer open communicatie tussen erfbetreders en veehouders. Het loket ziet dat erfbetreders vaker zelf in gesprek gaan met veehouders en samen besluiten om hulp van het Vertrouwensloket in te roepen. Daarentegen kozen burgers juist vaker anoniem te blijven bij het doen van een melding.

Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket, benadrukt: “Het is misschien lastig om vermoedens van verminderde dierzorg uit te spreken. Maar geen actie ondernemen is geen optie. Ik roep iedereen op alert te zijn en vermoedens van verminderde dierzorg op veehouderijbedrijven direct te melden of advies in te winnen bij het Vertrouwensloket. Hoewel we er van overtuigd zijn dat geen enkele veehouder zijn dieren opzettelijk slecht verzorgt, maken we ons zorgen over de toenemende uitdagingen waarmee veehouders worden geconfronteerd. Vooral nu veehouders voor grote, ingrijpende veranderingen staan en de politieke en maatschappelijke druk alsmaar toeneemt, wat onbedoeld gevolgen kan hebben voor de dierzorg.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief