Management

Vanaf 1 juli 2024 noodaggregaat verplicht voor mechanisch geventileerde stallen

Vanaf 1 juli 2024 zijn er nieuwe eisen aan het noodsysteem van stallen met mechanische ventilatie. Deze wetgeving met betrekking tot het noodaggregaat werd in 2023 bekendgemaakt en zal volgende maand in werking treden.

De maatregelen zijn om te voorkomen dat er dieren lijden of doodgaan wanneer de ventilatie uitvalt. Sinds 1 juli 2023 zijn er eisen aan het alarmsysteem en dient er een alarmplan te zijn. Veehouders hadden tot 1 januari 2024 om dit te implementeren. Vanaf 1 juli 2024 is een noodaggregaat verplicht. Hiervoor is geen overgangstermijn.

Alarmsysteem

Sinds 1 juli 2023 is het verplicht om altijd twee telefoonverbindingen te hebben waarover gealarmeerd kan worden. Wanneer de verbinding wegvalt, moet de veehouder daarover een bericht ontvangen zodat direct actie kan worden ondernomen, ook bij uitval van netspanning.

Andere eisen zijn dat het alarmsysteem een eigen accu heeft en dat het systeem elke maand getest wordt. Registratie van het maandelijkse testen, storingen en uitgevoerde herstelacties met de datum en het tijdstip moet dertien maanden bewaard worden. Het alarmsysteem moet ook de alarmopvolgers, die direct in actie komen om de storing te herstellen of maatregelen te nemen, waarschuwen.

Noodaggregaat

Vanaf 1 juli 2024 is het verplicht om een noodaggregaat te hebben die direct wordt aangezet nadat het alarmsysteem afgaat, automatisch of handmatig. Er mag geen risico ontstaan voor de gezondheid of het welzijn van de dieren.

Het starten, de spanning en frequentie en de stabiliteit van de motor moet elke maand (onbelast) getest worden. Minimaal één keer per jaar moet belast getest worden of het aggregaat genoeg vermogen levert voor de maximale bedrijfslast. Het aggregaat moet in een ruimte gehouden worden samen met de handleiding en voldoende brandstof om zes uur lang te draaien.

Alarmplan

In een alarmplan staan voorzorgsmaatregelen die genomen worden en de stappen die ondernomen worden als het alarmsysteem afgaat. Hieronder vallen de methode van testen, de hoeveelheid brandstof voor het aggregaat, de manier van waarschuwen, de gegevens van de alarmopvolgers, een beschrijving van de maatregelen om het systeem te herstellen en de gegevens van de storingsdienst. Het fysieke plan moet op het bedrijf bewaard worden en alarmopvolgers moeten altijd toegang hebben tot het plan.

Bron: Rijksoverheid

 

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief