Gezondheid

Weer besmettingen met blauwtong bij runderen en schapen

Op 14 juni werd de eerste besmetting met blauwtong (BTV-3) sinds de winter aangetoond bij een schaap op een bedrijf in Ommeren, provincie Gelderland. Er zijn inmiddels 73 verdenkingen van blauwtong bij runderen en schapen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld, 21 dieren zijn positief getest. Dat schrijft minister Wiersma van LVVN in een brief aan de Tweede Kamer.

De meeste van de zieke dieren waren inmiddels gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. Volgens Wiersma kunnen de vaccins tegen BTV-3 niet voorkomen dat dieren geïnfecteerd kunnen raken met het virus. Dit betekent dus dat gevaccineerde dieren nog wel besmet kunnen raken en ook ziek kunnen worden. Maar van de vaccins mag ook verwacht worden dat dieren minder lang en minder ernstig ziek worden en sterfte beperkt blijft, aldus de minister.

In lijn met verwachting deskundigen

Het moment waarop de besmettingen nu gevonden worden is in lijn met wat deskundigen vorig jaar aangaven, schrijft Wiersma verder. “Het is duidelijk dat het virus niet weg is. Er is geen reden om aan te nemen dat besmettingen dit jaar extra vroeg plaatsvinden, de tijd van het jaar past erbij.”
De getroffen bedrijven bevinden zich voornamelijk in de Betuwe, Noord-Limburg en de Achterhoek. De NVWA houdt op haar website een kaartje bij waarop het aantal besmette bedrijven wordt vermeld. Ook in Duitsland, in het grensgebied met Nederland, wordt door de autoriteiten melding gemaakt van nieuwe besmettingen.

Vorig jaar ook geiten ziek

Vorig jaar raakten ook geiten besmet met BTV-3. Een aantal werd ziek. Bij zieke geiten werd melkproductiedaling, koorts, verkleuring van de uierhuid, stramheid/kreupelheid en verdikte lippen/kop het meest waargenomen. Sommige dieren stierven. Het is belangrijk om eventuele nieuwe verdenkingen te melden bij de NVWA, aldus minister Wiersma.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief