Gezondheid

22 Griekse bedrijven besmet met PPR

Pest van kleine herkauwers is vastgesteld op 22 bedrijven in Griekenland. Dat meldt de GD eind juli.

 

Begin juli maakte Griekenland bekend dat pest van kleine herkauwers, ofwel peste des petits ruminants (PPR), was vastgesteld op enkele schapen- en geitenbedrijven. Enkele dagen later is deze ernstige virusziekte ook vastgesteld in Roemenië, zo schrijft GD. De oorsprong van de uitbraak is vooralsnog onbekend; de relaties met import van geïnfecteerde dieren worden onderzocht.

Eén keer eerder

Slechts een keer eerder is PPR vastgesteld in Europa. In 2018 werd deze virusaandoening van kleine herkauwers vastgesteld in Bulgarije. PPR is een hoog pathogeen morbillivirus dat nauw verwant is aan het runderpestivirus. Het treft hoofdzakelijk schapen en geiten en staat bekend zich makkelijk te verspreiden en in gevoelige populaties grote verliezen te veroorzaken. Direct contact met besmette schapen of geiten is de voornaamste route van verspreiding van PPR. Besmette schapen en geiten verspreiden het virus twee tot drie dagen voordat de ziekteverschijnselen optreden tot drie weken na herstel en zijn gedurende die tijd zeer besmettelijk voor andere dieren. Er is geen sprake van dragerschap. Het virus is kwetsbaar in de omgeving, vooral in warme omstandigheden, maar besmette transportvoertuigen kunnen een besmettingsbron zijn. Het virus kan langer overleven in koele omstandigheden, bijvoorbeeld in gekoeld, rauw vlees.

Weinig import

Uit de jaarlijkse data-analyse blijkt dat Nederland weinig kleine herkauwers importeert uit de betreffende landen. Momenteel gelden vervoersrestricties in deze landen en worden geïnfecteerde bedrijven geruimd. Hoewel er vaccins beschikbaar zijn, worden deze nog niet ingezet ter preventie.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief