Algemeen | Magazine | Premium

Goed voer

Sinds vorig jaar heeft mijn zoon een groentetuin. We hebben daar de afgelopen maanden al geregeld lekker uit gegeten. “Mam, zullen we vandaag andijvie eten? En morgen kan wel sla. Volgende week haal ik de laatste aardappels uit de grond en dan zijn de rode bieten denk ik groot genoeg.

”Soms deelt mijn zoon er ook van uit, als er veel tegelijk eetbaar is. Of maak ik een maaltje voor in de vriezer, zoals afgelopen weekend een portie tuinbonen. Daar kunnen we dan over een tijdje weer van genieten. Heerlijk.

Of het voor de geiten ook zo genieten wordt van hun ruwvoer, valt te betwijfelen. Door de abnormaal lange natte periode kon het gras op veel plekken pas laat gemaaid worden. En is dus in de regel kwalitatief niet optimaal. Vaak werd het ook niet onder al te beste omstandigheden binnen­gehaald. De kans op grond in de kuil(balen) is daarom groot. Geitenspecialisten die ik sprak, vrezen voor listeriabacteriën in het voer, en GD heeft daar in deze editie aandacht voor.

De groentetuin ziet er nu anders uit dan twee maanden geleden. Op de plaats van de aardappels staan boerenkool- en preiplanten en ineens schieten de ranken van de sperziebonen tegen het gaas omhoog. We hebben voldoende afwisseling in groentes te eten door het jaar heen. Is dat voor de geiten ook een optie, ruwvoer vervangen door andere grondstoffen? Geiten zijn gebaat bij een constant rantsoen, dus een andere samenstelling moet goed begeleid worden. Maar misschien kunnen zij dan wel blijven genieten van kwalitatief goed voer en met een minimale kans op ziektes? Zoals wij ook hopen te doen met groentes uit mijn zoons tuin.

Foto: Lieke Huisman

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief