Magazine | Management | Premium

Kunstmatige intelligentie inzetten bij geiten?

ChatGPT komt binnen enkele seconden met negen punten waarvoor kunstmatige intelligentie kan worden ingezet bij (melk)geiten. De termen ‘sociale interacties (melk)geiten’ leveren acht punten op en ‘teambuilding bij geiten’ tien. Kan de sector zijn voordeel doen met kunstmatige intelligentie in het algemeen en in het bijzonder in het sociale domein?

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) is een chatbot met kunstmatige intelligentie (ki) en is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. Kunstmatige intelligentie is al lang in veel aspecten van de veehouderij doorgedrongen. Het achterliggende principe is grotendeels terug te voeren op ‘weten is weten’ en ‘meten om (bij) te sturen’. Overigens zal het de goed ingevoerde lezer opvallen dat informatie uit de melkveehouderij ‘geleend’ wordt vanuit de achterliggende algoritmen. De chatbot is getraind door het lezen van heel veel artikelen (boeken, websites) en leert zichzelf constant bij. ChatGPT geeft echter ook zelf aan dat het niet altijd foutloos is en soms onjuiste of verouderde informatie kan geven.

Kan de sector zijn voordeel doen met ki?

Kunstmatige intelligentie kan ons verder helpen, maar kan niet zomaar het oog van de meester vervangen. Opgesomde aspecten waarbij kunstmatige intelligentie bij (melk)geiten kan worden ingezet klinken bekend: monitoring van gezondheid en gedrag, voedingsbeheer, melkproductie en kwaliteitsbeheer, huisvesting en omgeving, genetica en fokprogramma’s, veehoudersassistentie en efficiëntie en kostenbesparing. Inzoomend op het sociale aspect zoals interacties bij geiten, komt ChatGPT met hiërarchie en dominantie, grooming en sociale binding, conflict en agressie, speelgedrag, communicatie, ruimtegebruik en groepsdynamiek, invloed van de omgeving en introduceren van nieuwe geiten. De meeste mensen die geiten houden als hobby of werkzaam zijn in de geitenhouderij kunnen voorbeelden geven van hoe dergelijke interacties eruitzien. Zijn we ons voldoende bewust van de mogelijke gevolgen? Als de geit optimaal sociaal kan functioneren en in staat is tot een hoge mate van zelfregulatie, dan ervaart ze hoogstwaarschijnlijk weinig stress. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld de afweer, productie en levensduur. Iets waar we allemaal naar streven. Kunnen we hier iets mee? Wat ligt er in ons vermogen, wat is hierbij het zogenaamde ‘laaghangende fruit’, wat kunnen we nog meer betekenen voor de geit? Hoe kunnen we de geit helpen in haar – door ons opgelegde – sociale bestaan, en haar koppelgenoten vooral als teamgenoten te zien?

Het blijft in veel opzichten een raadsel hoe slimme en sociale geiten hun omgeving waarnemen. Het kan verleidelijk zijn om aan deze expressieve en levendige dieren menselijke trekjes toe te schrijven, maar de werkelijkheid is dat we heel weinig weten over de manier waarop dieren denken en voelen. Onderzoek laat wel zien dat geiten zich bewust zijn van de omgeving waarin ze leven en behoren tot de dieren die in staat zijn om emoties bij soortgenoten waar te nemen. Zo is geconstateerd dat geiten hun gevoelens in hun gemekker kunnen uitdrukken. Bij geiten voorzien van een hartmonitor, werd een geluidsfragment afgespeeld van het gemekker van ontevreden of tevreden geiten. Geiten werden alerter als de emoties in het gemekker veranderden, wat erop wijst dat de dieren de veranderingen oppikten. Als ze tevreden gemekker te horen kregen, ging hun hartslag omlaag, een teken van welzijn bij dieren. Tevreden geiten oefenen een geruststellende invloed uit op koppelgenoten.

ChatGPT denkt bij teambuilding voor geiten naast de ‘inkoppers’ als het optimaliseren van de omstandigheden, ook aan het dier en haar sociale wensen en vaardigheden. En aangezien de geit zelf maar beperkt invloed heeft op haar omgeving doet dat een appel op de houder. Kernbegrippen als ‘begrijp’, ‘observeer’, ‘luister’ moeten worden vertaald naar acties zoals ‘verrijk’, ‘train’ en ‘introduceer’. Er worden opties geboden waar we de geit in haar behoefte tegemoet kunnen komen.

Conclusie

Het samenvoegen van de conclusies van de drie zoekopdrachten in ChatGPT levert op dat kunstmatige intelligentie van nut kan zijn voor het verbeteren van gezondheid en welzijn – met als resultaat verhoogde productiviteit en efficiëntie, vertaald in een duurzamere en winstgevendere bedrijfsvoering. ChatGPT stelt dat het begrijpen en beheren van sociale interacties essentieel is voor het welzijn en de productiviteit. Dit door aandacht te besteden aan de hiërarchie, sociale banden, conflictvermijding en de invloed van de omgeving. Geitenteambuilding vereist een zorgvuldige aanpak en aandacht voor detail, maar het kan aanzienlijk bijdragen aan de gezondheid, productiviteit en het welzijn van de dieren.

Tekst: Karianne Peterson, Royal GD

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief