Gezondheid | Management | Vakbeurs

NGE 2024: José van Cranenbroek deelt weetjes over water

Het rantsoen voor melkgeiten kan tot op drie cijfers achter de komma berekend worden, maar over drinkwater voor geiten weten we relatief weinig. Tijdens het Nationaal Geiten Event 2024 vertelde José van Cranenbroek van Capro de luisteraars enkele feitjes.

Er zijn heel wat factoren bekend waardoor geiten meer of minder water drinken. Van Cranenbroek noemt er een aantal tijdens haar workshop op het Nationaal Geiten Event: “We kennen ze wel, het gaat dan om de schoonheid en versheid van water, zit er een biofilm in de leiding, maar ook of de geiten goed bij het water kunnen, ook als de pot omhoog gaat of net is uitgemest, zijn er voldoende drinkbakken en hebben die voldoende lengte, staan ze op plekken waar geiten langskomen, bijvoorbeeld na het melken, of staan ze in een uithoek.” Ook de temperatuur in de stal en de hoeveelheid droge stof in het rantsoen bepalen deels hoeveel water een geit opneemt. “Een temperatuur van 25 graden ten opzichte van 15 graden scheelt 17 procent in wateropname”, deelt de geitenspecialist.

Weinig tijd

Uit onderzoek dat Capro heeft gedaan deelde Van Cranenbroek ook nog enkele weetjes. Zo is een geit slechts 1,5 procent van haar tijd op een dag aan het drinken. “Dat is dus echt superweinig”, vindt ze. Geiten drinken graag uit schone waterbakjes. Het blijkt dat de wateropname met 12 procent stijgt als de waterbakjes twee keer op een dag worden schoongemaakt ten opzichte van een keer per dag.

Link aan melkproductie

Ligt de melkproductie hoger, dan zal een geit logischerwijs meer drinken. Maar hoe vaak geiten drinken verschilt niet voor hun melkgift. “De ene geit drinkt in een melkbeurt nou eenmaal meer dan de andere.” Ook is duidelijk dat de ene geit efficiënter met water is dan de andere. “Maar gemiddeld hebben ze 2 tot 3 liter water voor de productie van een liter melk nodig.”
Het moment van de dag waarop geiten vooral water drinken, is ook niet verrassend; met name na de melkingen. Van Cranenbroek kan er naar aanleiding van onderzoek nu wel een getalletje aan hangen. “Na de ochtendmelking nemen ze 87 procent meer water op dan gemiddeld over de rest van de dag.”

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief