Algemeen | Management

Beëindigingsregeling kleine veehouderijsectoren binnenkort open

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) voor kleinere sectoren, waaronder de melkgeitensector, gaat open van 18 november tot en met 20 december 2024. Het doel van deze regeling is om stikstofneerslag op kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden te verminderen. Voor de kleinere sectoren is een budget beschikbaar van 50 miljoen euro.

 

Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met melkgeiten, vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, vleeseenden of konijnen die voldoen aan de drempelwaardes voor stikstofneerslag van de Lbv-plus of de inmiddels gesloten Lbv. De Lbv voor kleinere sectoren is de laatste beëindigingsregeling binnen de aanpak piekbelasting die opengaat. De Lbv sloot al eerder, de Lbv-plusregeling staat nog tot en met 20 december 2024 open voor aanvragen. Al eerder werden ook de investeringssubsidie Sbv bekend (open 21 oktober) en de verplaatsingsregeling (open 6 januari 2025, onderzoek haalbaarheid vanaf 2 december). Daarmee zijn alle verschillende regelingen binnen de aanpak bekend en staat een aantal regelingen gelijktijdig open.

Vergoeding

Veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting (2.500 mol per jaar of hoger) ontvangen 120% subsidie voor het waardeverlies van hun productiecapaciteit. Het waardeverlies van de productiecapaciteit wordt bepaald door de leeftijd en oppervlakte van de dierenverblijven. Veehouderijlocaties die aan de drempelwaarden van de Lbv voldoen, ontvangen 100% subsidie voor het waardeverlies. Veehouders die een veehouderijlocatie willen beëindigen die voldoet aan de drempelwaarde van de aanpak piekbelasting ontvangen ook een vergoeding voor sloopkosten van 45 euro per vierkante meter dierenverblijf.

Voorwaarden

De Lbv voor kleinere sectoren geldt alleen voor bedrijven met een stikstofvracht op een overbelast Natura 2000-gebied die voldoet aan een van de drempelwaarden: de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied of de drempelwaarde van 2500 mol. Andere voorwaarden zijn gelijk aan de Lbv en Lbv-plus, namelijk dat de dierenverblijven, mest- en voeropslagen de afgelopen 5 jaar onafgebroken in gebruik waren, er geen andere afspraken over sluiting zijn gemaakt en dat er geen stikstofruimte uit de vergunning ter beschikking is gesteld voor andere activiteiten waar een natuurtoestemming voor nodig is. De uitgebreide voorwaarden staan in de gepubliceerde regelingstekst.

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief