Fokkerij

Hoornloos fokken niet eenvoudig

Het fokken van ongehoornde geiten is nog niet zo eenvoudig. In Geitenhouderij 5-2024 schreven we er een artikel over. De tabel in dat artikel was helaas foutief.

Bij Europese geitenrassen, waaronder Witte en Bonte geiten, Toggenburger geiten en (Franse) Alpine geiten, is de kans op kwenen onder de fokzuiver hoornloze dieren groot. Een kween is een geit die uiterlijk lijkt op een vrouwelijk dier, maar die door afwijkingen aan de uitwendige en inwendige geslachtsdelen onvruchtbaar is.

Fokzuiver

De afwijking komt bij ongeveer 30 tot 50% van de nakomelingen uit een paring van een fokzuiver ongehoornde bok gepaard aan een fokzuiver ongehoornde geit. Wordt echter de fokzuiver ongehoornde geit gepaard aan een gehoornde bok dan is er geen risico meer op kwenen. Uiteraard geld dit ook als de geit gehoornd en de bok fokzuiver ongehoornd is.

Hoornknobbel

Niet alle ongehoornde dieren zijn fokzuiver ongehoornd. Een groot gedeelte van de ongehoornde dieren is fok-onzuiver ongehoornd. De kunst is om te herkennen of het dier fokzuiver dan wel fok-onzuiver ongehoornd is. De hoornknobbel is hiervoor een goede indicator. Bij fok-onzuiver hoornloze geiten is de hoornknobbel goed ontwikkeld en zit de huid strak over de hoornknobbel. Er zit nauwelijks tot geen beweging in de huid die op de hoornknobbel ligt. Bij fokzuiver ongehoornde geiten is de hoornknobbel minder ontwikkeld en zit de huid los op de hoornknobbel.
De tabel laat zien wat theoretisch te verwachten is bij een bepaalde paring. De hier getoonde tabel bevat de juiste percentages, de percentages in de tabel in het artikel in Geitenhouderij 5-2024 zijn foutief.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief