Per 1 januari 2025 moeten rauwe melk en room maandelijks worden gecontroleerd op de aanwezigheid van salmonella, campylobacter en shigatoxineproducerende E. coli (Stec). LTO roept de overheid op veehouders die via een boerderijwinkel of melktap rauwe melk of rauwe room verkopen, financieel tegemoet te komen en de frequentie van de onderzoeken te verlagen.
LTO vindt dat de verandering in de regels de winstgevendheid van de melktap in gevaar brengt, bovendien levert het extra arbeidsbelasting op. De belangenbehartiger gaat met het ministerie van VWS in gesprek over de frequentie van de controle. Volgens de nieuwe regels kan de frequentie van het onderzoek worden gehalveerd als de resultaten gedurende zes maanden achter elkaar voldoen aan de criteria. LTO stelt dat deze frequentie eerder kan worden gehalveerd, veehouders laten dan immers zien te kunnen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Blijven veehouders voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, dan zou eens per twee maanden ook verder afgebouwd dienen te worden.
Tegemoetkoming kosten
De verkoop van rauwe melk heeft een zeer beperkte marge. LTO vreest dat door de verhoging van de kosten veel veehouders zullen stoppen met hun aanbod, terwijl iets als een melktap juist maatschappelijk gewenst is. De belangenbehartiger wil daarom dat de overheid de veehouders financieel tegemoet komt. De kosten voor de onderzoeken kunnen oplopen tot 150 euro per maand.
Rauw is risico
Rauwe melk wordt, ondanks het advies om deze te koken voor gebruik, vaak rauw geconsumeerd. Volgens het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA houdt dat een gezondheidsrisico in en daarom hebben zij het ministerie van VWS geadviseerd om de regels voor de verkoop van rauwe melk aan te passen. Het ministerie volgt dit advies op. De regels vind je hier.