Een lam moet de pens op drie verschillende vlakken ontwikkelen, vertelde Mariska van de Vosse, product manager Denkamilk bij Denkavit tijdens het geitensymposium op de RMV in Gorinchem.
Samen met lammerenspecialist Marije Bos verzorgde Van de Vosse een presentatie. Ze noemde de drie manieren waarop een lam de pens hoort te ontwikkelen. “Ten eerste microbiologisch, dus de bacteriën die de vluchtige vetzuren maken. Daarvoor heeft het lam voer en water nodig. Ten tweede metabolisch. Daarvoor is boterzuur en propionzuur nodig, dus krachtvoer. Ten derde anatomisch, dus volume, groei van de penswand. Dat realiseer je door veel voer, met name ruwvoer dat de pensinhoud mengt en kneedt.”
Minder vol
Er zijn twee manieren waarop een lam zich vol kan voelen: fysiek vol of energetisch vol. Dat volle gevoel door het drinken van melk wil je vanaf een week of 4-5 wat laten afnemen, zodat het lam ruimte krijgt om vast voer op te nemen. Daarvoor zijn verschillende manieren, Van de Vosse en Bos noemen er een paar. “Een minder vette melkpoeder verstrekken en dan het drinken moeilijker maken dor bijvoorbeeld minder spenen op het aantal lammeren, kraantjes in de slangen te plaatsen en deze steeds verder dichtdraaien, stuggere spenen plaatsen, spenen hoger dan de mixbeker plaatsen, grotere groepen maken waarbij dan wel de dieren geselecteerd moeten worden en de sterke bij de sterke plaatsen.”
Zonder dat het aan de buitenkant te zien is, kan een lam snel van binnen vervetten, ziet Van de Vosse in proeven. “Ook dat is een reden om te gaan afbouwen in melk.”
Biest
Na de pens komt de melk terecht in de darmen voor de vertering. Volgens Van de Vosse speelt de biestvoorziening een rol bij de darmontwikkeling. Daarom ziet de product manager voordelen in de inzet van transitiemelk. “Biest is de hand die het lam vasthoudt voor de omschakeling van de baarmoeder naar buiten en alles zelf te doen.”