Gezondheid

Peterson: ‘Alle zintuigen inzetten om gezondheid te checken’

Als er iets opvalt aan je geiten, wanneer besluit je dan om aanvullende diagnostiek te vragen? Karianne Peterson van GD noemt een lijst van zaken waarop je kunt letten. “Horen, zien, voelen, ruiken en proeven, alle beetjes kunnen helpen.”

Geiten kunnen elkaar met geluiden signalen doorgeven en reageren ook op de emoties en stem van mensen in hun buurt. “Hun vocalisatie is veelzijdig”, zegt Peterson op het geitensymposium op de RMV Gorinchem.
Bij zien kun je denken aan de vacht; zijn de haren lang of is het haarkleed ruw, is de vacht dof of kaal, zie je bulten. “Let ook extra op de ogen en neus”, aldus Peterson. “Kijkt ze alert, zijn de ogen en neus droog en schoon of zie je een loopneus?” En wat te denken van de gewrichten en uier. “Zie je standafwijkingen, en hoe is de gemiddelde uiervorm in de stal?”
Ook mest bekijken kan een indicatie geven van de gezondheidstoestand van de geit, met name de consistentie en kleur ervan.
Peterson verwijst naar de scorekaart gezondheid geiten, die al enkele jaren oud is, maar nog altijd goede aanwijzingen geeft.

Zelf water drinken

Bij geiten komt rotkreupel niet vaak voor, maar als het aanwezig is, ruik je dat. “Het heeft een heel typische geur”, zegt Peterson. Slepende melkziekte ruikt naar aceton, een geur die sommige mensen heel goed kunnen oppikken.
Proeven:  zou je het drinkwater dat je geiten krijgen, zelf drinken? vraagt Peterson aan de aanwezige geitenhouders. Rondom voelen kun je denken aan het voelen aan het oor om de temperatuur van de dieren te controleren. “En aan het bevoelen van bulten; zijn ze hard of zacht, los van de ondergrond te bewegen?”

Vraag anderen

Peterson raadt geitenhouders aan om een dergelijke gezondheidscheck niet alleen te doen. “Vraag medewerkers, je partner, collega’s of erfbetreders eens om ook op te letten of mee te kijken bij een specifiek geval. Samen kun je wellicht ook bepalen of aanvullende diagnostiek nodig is. Die beslissing kan lastig zijn”, weet de dierenarts. “De eerste die je ziet is vaak een toevalstreffer. Maar zie je iets bijzonders aan de halve kudde, dan ben je vaak te laat.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief