De onderzoeken uit de verduurzamingsagenda van de geitensector werden tijdens het kennisevenement Be Goat and Tell It van het platform Melkgeitenhouderij, afgerond. Zo’n 100 aanwezigen luisterden naar de resultaten uit deze onderzoeken.
Jos Tolboom opende het evenement waarin alle afgeronde projecten werden besproken. Hij bedankte de onderzoekers, en vooral ook de 50 geitenhouderijen die meehielpen aan de verschillende onderzoeken. “Met 350 geitenbedrijven komt de deelname op 15 procent, een hoog percentage.”
‘Sector zelf aan de bak’
In het eerste plenaire deel besprak WUR-onderzoeker Nico Bondt het onderzoek rondom maatschappelijk gedragen bedrijfsontwikkeling. Door gesprekken met ambtenaren kwam hij erachter dat provincies graag zien dat de geitensector zelf met een plan komt om te werken aan duurzaamheid. “Een duurzaam geitenbedrijf veroorzaakt geen gezondheidsrisico of overlast, heeft gezonde geiten en besteedt veel aandacht aan milieu, natuur en biodiversiteit”, constateerde Bondt.
Om hiernaartoe te werken en deze verduurzaming te borgen, stelden de onderzoekers kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) op. Verdere discussie over welke kpi’s haalbaar zijn en welke nodig zijn, zal in de sector moeten plaatsvinden, adviseert Bondt.
Magazine
In workshops werden resultaten besproken uit de onderzoeken naar duurmelken, salmonellose, welzijnsmonitor en zorg voor jonge dieren. Gerard Heerink, voorzitter van het platform Melkgeitenhouderij, maakte bekend dat een nog uit te geven speciaal magazine de resultaten van alle afgeronde projecten zal bundelen.
Onkante uiers vroeg opsporen
Het afsluitende plenaire deel van het evenement kaartte het lopende onderzoek rondom uiergezondheid aan. Onderzoeker bij Universiteit Utrecht Gerrit Koop ging in op onkante uiers. Matige asymmetrie komt gemiddeld bij 18 procent van de geiten voor en zorgt voor 0,12 kg melk per dag minder. Ernstige asymmetrie werd geconstateerd bij 4 procent van de geiten en dat zou zorgen voor een kwart liter melk minder per dag. De onderzoeker opperde kunstmatige intelligentie (AI) als mogelijk hulpmiddel bij het verbeteren van de uiergezondheid op een bedrijf. Speciale software die onkante uiers detecteert, kon 90 procent van de onkante uiers vinden. “Door deze techniek met enige frequentie toe te passen, kun je dieren die onkant aan het worden zijn eruit pikken. Zo kun je vroege gevallen automatisch opsporen”, aldus Koop.