Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben in samenwerking met Ausnutria het oligosaccharidegehalte in geitenmelk onderzocht om het potentieel van geitenmelk voor zuigelingenvoeding verder te verkennen. Oligosachariden zijn complexe koolhydraten die bijdragen aan de gezondheid van zuigelingen door de groei van nuttige darmbacteriën te bevorderen, het immuunsysteem te ondersteunen en de hechting van ziekteverwekkers te verminderen.
Melk is een cruciale voedingsbron voor pasgeborenen, met belangrijke bestanddelen zoals vet, eiwitten en mineralen. Oligosachariden, die vooral in moedermelk aanwezig zijn, spelen een rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem en de darmflora. Geitenmelk heeft het potentieel om een alternatieve bron van oligosachariden te zijn voor zuigelingenvoeding, doordat het gehalte van deze stoffen dichter bij de hoeveelheid in mensenmelk ligt dan dat van koeien- of schapenmelk.
Het onderzoek richtte zich op het oligosaccharidegehalte van geitenmelk van 1.000 melkgeiten op 18 verschillende boerderijen. De onderzoekers ontdekten grote variatie tussen de geiten, waarbij genetische factoren een belangrijke rol spelen. De erfelijkheid van oligosacchariden bleek significant te zijn, wat zou kunnen betekenen dat selectief fokken kan bijdragen aan het verbeteren van de samenstelling van geitenmelk voor de productie van zuigelingenvoeding.
Naast genetische invloeden werden ook omgevingsfactoren, zoals het voerregime op de boerderijen, als bepalend voor de variaties in oligosacchariden geconstateerd. De onderzoekers benadrukken dat fokprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van de oligosaccharidesamenstelling in geitenmelk mogelijk de kwaliteit van geitenmelk voor zuigelingenvoeding kunnen verhogen.