Achtergrond | Algemeen

Geitensector Nieuw Zeeland in zwaar weer

De melksector voor geitenmelk verkeert in zwaar weer. Vorige week besloot het schaapsmelkbedrijf Maui Milk zijn boeren te vragen te stoppen met melken, omdat de markten voor babymelkpoeder opgedroogd waren. Nu wordt ook de geitenmelksector geconfronteerd met ernstige problemen, waarbij boeren hun bedrijven verkopen omdat ze door de lage melkprijs en de afgenomen melkopbrengst niet meer rendabel kunnen melken.

Het aantal aandeelhouders in de Dairy Goat Co-Operative is sinds 2019 gedaald van 70 naar 59. David Hemara, CEO van de coöperatie, geeft aan dat het een kwestie is van aanpassen, maar hij gelooft niet dat de coöperatie te traag heeft gereageerd op de situatie in China. “De coöperatie verkoopt naar bijna 30 markten wereldwijd, van Europa tot Azië. We waren in veel opzichten beter gepositioneerd dan veel andere organisaties tijdens de COVID-pandemie,” aldus Hemara. Maar toch zijn er serieuze problemen, vooral doordat de Chinese kopers, die grote hoeveelheden melkpoeder inslaan, moeilijk te reguleren zijn. Dat heeft geleid tot een oncontroleerbare toevoer, wat de markt verstoort. Hemara erkent dat het een enorme uitdaging is om de communicatie met de aandeelhouders open te houden en de coöperatie door deze moeilijke tijden te loodsen.

De export van geitenmelkpoeder was in het seizoen 2019/2020 nog goed voor 245 miljoen dollar, maar is in het seizoen 2022/2023 gedaald naar 181 miljoen dollar. Veel geitenmelkboeren noemen de situatie een “total mess”. Vier jaar geleden leek de sector nog in bloei te staan, met de Dairy Goat Co-Operative die juist op zoek was naar meer leveranciers. Een rapport uit 2020 ondersteunde de optimistische verwachtingen, met de voorspelling dat de sector zou groeien door de toenemende belangstelling voor alternatieven voor koeienmelk.

Na de Covid-pandemie is de situatie veranderd. De coöperatie heeft haar boeren gevraagd om 80 procent van hun normale melkvolume te leveren, terwijl de melkprijs is gedaald van meer dan 20 dollar per kilo melkbestanddelen naar 11 dollar per kilo. De boeren bevinden zich onder enorme druk, en de situatie lijkt niet langer houdbaar. David Hemara erkent de moeilijke situatie en benadrukt dat het herstel tijd zal kosten. De coöperatie richt zich nu op het ontwikkelen van nieuwe markten, zowel voor ingrediënten als voor consumentenproducten. Dat zou de melkprijs ten goede komen. Maar, zo zegt Hemara, dat is geen snelle oplossing, het zal een langdurig proces zijn.

Bron: RNZ

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief