Vandaag heeft LTO haar stikstofplan, opgesteld na adviezen van advocatenkantoor Houthoff, aangeboden aan de Ministeriële Commissie voor Stikstof, de minister van LVVN en de Tweede Kamer. LTO zegt hiermee een gedegen juridische basis te hebben om Nederland van het stikstofslot te halen.
In het plan staat een effectief juridisch kader voor toekomstig stikstofbeleid, spoor 1 zoals LTO het noemt. Daarmee heeft de belangenbehartiger een set realistische maatregelen opgesteld die praktisch uitvoerbaar zijn. LTO stelt onder andere voor om intern salderen weer vergunningvrij te maken, de kritische depositiewaarde uit de wet te halen, een legalisatiewet in te voeren voor PAS-melders en het Natura2000-netwerk aan te passen door meer focus in doelen en clustering aan te brengen.
Ook geborgde emissiereductie
Maar om vergunningverlening van het slot te halen, ontwikkelperspectief te bieden voor economische sectoren, PAS-melder te legaliseren en natuurherstel te bevorderen, is daarnaast ook geborgde stikstofemissiereductie noodzakelijk – spoor 2. Daaraan werkt LTO ook graag mee, en zij ziet grote mogelijkheden voor emissiereductie. Maar die moeten wel toegepast, geborgd en vergund kunnen worden. Daarom stelt LTO dat bij het vaststellen van nieuwe reductiedoelstellingen kritisch gekeken moet worden welke doelen voor welk jaartal realistisch en haalbaar zijn, en welke financiële dekking hierbij nodig is.
Debat
Komende donderdag debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid. LTO roept de politiek op om dit plan over te nemen.