Algemeen | Interview | Magazine | Premium

Wytse Vellema, Ausnutria: ‘Sterk de toekomst in met duurzame fabriek’

Ruim tien jaar na de eerste tekeningen opent dit voorjaar de nieuwe fabriek voor baby- en kindervoeding van Ausnutria in Heerenveen haar deuren. Die is volledig gasloos. “We kunnen nu op één locatie uit rauwe melk direct kindervoeding maken. Dat is uniek in de geitensector”, vertelt Wytse Vellema van Holland Goat Milk – melkleverancier van Ausnutria.

Op het fabrieksterrein van Ausnutria in Heerenveen werden eerder al twee verpakkingsfabrieken voor baby- en kindervoeding gebouwd en een fabriek waar – in samenwerking met Trivium – de blikken worden gemaakt. Nu is ook de sproeidroogtoren gereed. De melding van de eerste bigbags uit de nieuwe fabriek kreeg Vellema vlak voor ons gesprek.

Ausnutria is een Chinees bedrijf, met een belangrijke locatie in Nederland. Hoe zit dat precies?

“De moederorganisatie zit in China en is op de beurs in Hongkong genoteerd. Onder deze moeder zitten drie dochterbedrijven in China, Australië en Nederland. Daarnaast heeft Ausnutria verkoopkantoren verspreid over de wereld. Wereldwijd telt Ausnutria 3.500 medewerkers, waarvan 700 in Nederland. Alle zuivelproductie vindt plaats in Nederland.

We hebben drie grote productgroepen: eigen merk baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk en koemelk, private label op basis van koemelk en ingrediënten voor de voedingsindustrie op basis van geitenmelk. Voor baby- en kindervoeding gemaakt van geitenmelk is dat onder de naam Kabrita. De eigen merkproducten verkopen we in 69 landen met allemaal hun eigen recepturen, waarbij Azië-Pacific een grote markt is, maar producten komen ook in Europa terecht.

We verwerken zes melkstromen: geit, koe en A2 en van alle drie ook een biologische stroom. We maken zo’n 300 verschillende producten.“Onze missie is ‘nourishing life and growth’, waarmee we gezonde groei willen stimuleren. Onze basis ligt in early life nutrition, dat betekent voeding van pasgeborenen tot zeven jaar. Sinds kort richten we ons ook op ‘mamavoeding’, vanuit het oogpunt dat de eerste duizend dagen essentieel zijn voor de ontwikkeling van het kind – en dat begint al in de baarmoeder.”

Ausnutria steeft ernaar om uiterlijk in 2050 een netto klimaatneutrale zuivelproductie te realiseren. Wordt dat gerealiseerd met deze nieuwe fabriek?

“Hier staat de eerste uitstootvrije sproeidroogtoren ter wereld: Pallas. Door het gebruik van warmtepompen werkt de fabriek gasloos. Een elektrische indamper zie je vaker, maar ook het sproeidrogen doen we elektrisch en dat is een wereldprimeur. Een speciaal team van Ausnutria heeft hier jarenlang aan ontwikkeld. En we werken met groene stroom. Daarmee is de productie in Heerenveen uitstootvrij en klimaatneutraal. Vanwege onze klimaatambities lopen ook in onze andere fabrieken en de toevoer en transportketen duurzaamheidsprogramma’s of ontwikkelen we die.Op het terrein in Heerenveen staan drie fabrieken. Na de melkontvangst wordt de melk gepasteuriseerd, ontroomd, ingedampt en gemengd met andere grondstoffen voordat het gesproeidroogd wordt. Zo ontstaat basepoeder. De blikfabriek levert via een lopende band de blikken aan de verpakkingsfabriek. Daar worden de laatste ingrediënten aan het poeder toegevoegd – het droogmengen – en wordt het poeder in blikken afgevuld. Op één locatie komen dus ruwe grondstoffen binnen en gaat er kindervoeding uit, dat is uniek in de geitensector. De productielocatie in Kampen blijft ook, die kan sneller schakelen tussen verschillende recepturen – Heerenveen is voor de grotere partijen.”

De melkontvangst in Heerenveen is overdekt.

Waar ligt de kracht van Ausnutria?

“We zijn groot in kleine melkstromen. We zijn flexibel en kunnen snel wisselen van receptuur. We zijn daarmee een grote vis in een kleine vijver. In China heeft onze kindervoeding op basis van geitenmelk een derde van de markt. Maar dat is niet één product. Elke retailer heeft zijn eigen recept. We maken dus veel kleine producten en kijken wat er bij de klant past. Soms is dat ook wetgedreven – in het ene land is het toevoegen van een bepaalde vitamine verplicht, in het andere land is die juist verboden. We kennen dergelijke wet- en regelgeving in al die landen goed. Zo was kindervoeding in Amerika bij wet altijd van koemelk gemaakt. Het duurde tien jaar voordat dit ook van geitenmelk mocht zijn.”

Wat is de visie van Ausnutria op de geitensector?

“We zitten in Nederland voor de productie van kindervoeding, omdat we de kwaliteit van de Nederlandse geitenmelk nodig hebben. De professionele manier waarop in Nederland geiten worden gehouden en gemolken, past bij ons. Als we de complexe regelgeving buiten beschouwing laten, voorzien we zeker toekomst voor de geitenhouderij in Nederland.

Er ligt nu veel druk op emissies en uitstoot en daar moet de sector iets mee. De wettelijke kaders gaan bepalen wat wel en niet mag, maar ik vind het belangrijk dat we het imago behouden van een toegankelijke en natuurlijke houderij met natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie. Ik geloof in een zo zuiver en puur mogelijke houderij. Nederlandse geitenhouders kunnen dat. Daarvoor moeten we wel goede opleidingen behouden. Maar we moeten het belang van de kennis van de geitenhouder zelf niet onderschatten en het niet alleen in technieken en systemen zoeken.

Verder is er een kritische massa aan melkvolume nodig om de sector te behouden. Je wilt naar een vrije in- en uittreding in de sector en dan is een zekere dynamiek nodig. Dat vraagt meer flexibiliteit in regelgeving. Als bijvoorbeeld stikstof de beperkende factor voor de sector is, dan zou elke sector zoveel mogelijk waarde per kg stikstof moeten proberen te creëren. Kan de geitenhouderij dat beter dan een andere sector, dan zou die ruimte er moeten komen voor de geitenhouderij.”

Hoe zal de kindervoedingsmarkt en de geitenmelkprijs van Ausnutria zich ontwikkelen?

“Voor kindervoeding verwacht ik dat we de huidige groei van enkele procenten per jaar vast kunnen houden. Ausnutria streeft naar een gezonde melkplas. Dat is een niveau waarbij we altijd onze eigen melk voor kindervoeding nodig hebben, zonder grote reserve van melk zoals we die in het verleden hadden, vanwege de grotere groei toen. Om gezonder te draaien willen we die grote reserve niet meer, en brengen we nu vraag en aanbod beter in balans. Dat betekent minder leveranciers van geitenmelk. Voor de toekomst verwacht ik dat Ausnutria een sterke speler blijft. Baby- en kindervoeding is een van de meest hoogwaardige producten die je van zuivel kunt maken. Hierdoor zal Holland Goat Milk in de toekomst een goede melkprijs kunnen blijven betalen.”

Het fabrieksterrein van Ausnutria in Heerenveen.

Foto’s: Ausnutria

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief