De bokjes, nooit geweten dat dit een probleem was voor geitenhouders. Ook ik had 3 jaar terug nog nooit van het probleem gehoord. Om geiten melk te laten geven, moeten ze eerst een lam krijgen. Als het een meisjeslam is wordt deze aangehouden, omdat deze later ook weer melk kan gaan geven. Maar wat wordt er met een bokje gedaan? Als je een klein koppeltje laat aflammeren is het bokken-aantal te overzien. En kan je ervoor kiezen om deze op je bedrijf te laten, tot ze groot genoeg zijn om vervolgens aan een veehandelaar mee te geven. Maar als je een grote groep laat aflammeren dan kan het een probleem worden. Het wordt te vol bij de drinkautomaat en je kan de juiste verzorging niet meer garanderen. Dus wat wordt er dan overwogen? De meesten laten ze ophalen als ze ongeveer een week oud zijn, door de bokkenmester. Ook wij hebben dit vorig jaar gedaan. Maar het idiote is dat de geitenhouder hier geld moet toegeven, zo rond de 3 euro per bokje. Terwijl dit een mooi jong gezond dier is. Gezond en geen narigheid in zijn lijf. Waarom is dat? Omdat de consument van nu geen idee heeft van het bokjesprobleem. En ik neem het ze niet kwalijk, want ik hoorde ook bij deze groep een klein poosje terug.
Maar het aantal geitenhouders is in de jaren toegenomen en dus ook het aantal bokjes. Het merendeel van deze bokjes gaat naar het buitenland, waarvoor transport nodig is. Maar is het niet veel diervriendelijker en minder milieubelastend als we er een goed gezond en superlekker streekproduct van maken? In plaats van dat wij weer uit het buitenland andere soorten vlees importeren? Mensen denken dat geitenvlees vies en stinkend vlees is. Het idee dat het een bokje is, schrikt af. Maar een bok begint pas te stinken als hij ouder is dan een half jaar. Een bokje van 2 à 3 maanden stinkt niet, en heeft bijna alleen melk gedronken. Hij is jong en mals en erg gezond. Maar bovendien is het gewoon superlekker! Heeft u al eens een bokburger geproefd, of een bokkenbout? Bij deze een oproep aan iedereen! Geen gemekker, eet geitenvlees. Het is gezond en superlekker.
Daar bijkomend hebben we het nog niet gehad over de kosten. Want een geitenhouder wordt niet rijk als hij zijn bokjesvlees verhandelt. De melk die de bokjes de eerste weken drinken, is duur. En als je ze laat ophalen moet je geld toeleggen. Als geitenhouder kom je tot de conclusie dat je het beste voor je dieren wilt. Het is een mooi jong dier waar je als boer(in) trots op bent. Je wilt dit leven met een goed gevoel invullen. Dit kan door er een mooi streekproduct van te maken. Dit voelt voor ons prettig. Vandaar dat we de lammerenperiode over 3 periodes verspreiden. Zodat we ook de bokjes de juiste verzorging kunnen geven. En de verzorging is een fijne manier om met onze deelnemers van de zorgtak te kunnen doen.
De overheid begint zich er ook mee te bemoeien, dat er meer aandacht voor de bokjes moet komen. En nodigt geitenhouders uit om dit probleem op een diervriendelijke manier op te lossen. Maar is dat ook niet altijd het uitgangspunt van de boeren en boerinnen geweest? Ook weer vind ik dat de vinger niet naar de boeren, maar naar de consument gewezen mag worden. En meneer de overheid kunt u ons niet een beetje helpen door in plaats van regels en wetten in te zetten, een beloningssysteem aan te bieden?
Ik ben van menig dat als we met ons allen er meer bekendheid aan geven, en de consument echt weet wat er speelt en niet de fabeltjes van dierenrechtenpartijen maar klakkeloos voor waar aanneemt, er een veel beter imago voor het bokje komt met zijn supergezonde en lekkere vlees. En als de geitenhouder een eerlijke prijs krijgt voor het opfokken, horen we geen gemekker meer over het bokkenprobleem! Dus bij deze nogmaals: Geen gemekker, eet geitenvlees. Het is gezond en superlekker.