NIEUWS

Mais conserveert toch zichzelf? Was het maar zo makkelijk

18 sep 2024 | Kennispartner

Door allerlei omstandigheden zijn maiskuilen afgelopen decennia een stuk broeigevoeliger geworden. Ten opzichte van 10 jaar geleden is de hoeveelheid gisten in maiskuilen verhonderdvoudigd en het aantal schimmels vertienvoudigd. De conservering kan dus wel wat ondersteuning gebruik, zeker dit jaar.

Doorontwikkeling biologische geitenboerderij De Bonte Weide

18 sep 2024

Biologische geitenboerderij De Bonte Weide in de Krimpenerwaard (ZH) zal een flinke transformatie doormaken. Er komt een nieuwe boerderijwinkel, de zuivelruimtes worden verbeterd en het erf wordt een biodiverse, groene oase.


Elke geit zo goed als je beste geit

18 sep 2024 | Premium

Er zijn in veel stallen best geiten die 2.000 kg melk geven. “Als de een het kan, moet een ander het ook kunnen als ze daar de genetische aanleg voor heeft”, begint Jarno Thijs van mengvoerbedrijf GIJS. De kunst is om vervolgens geen foutjes te maken, zodat die potentie er uitkomt.


Blauwtong: geen duidelijke toename in sterfte van geiten

18 sep 2024

Er is tussen begin juli en 15 augustus 2024 geen duidelijke toename in sterfte van geiten in relatie tot het blauwtongvirus. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren. De GD hield een enquête onder schapen- en geitenhouders.


Ronald Paardekooper is kennismakelaar

17 sep 2024

Ronald Paardekooper is door LTO Noord aangesteld als kennismakelaar geitenhouderij. Zijn taak is om kennis bij de geitenhouders terecht te laten komen.


NGE 2024: José van Cranenbroek deelt weetjes over water

13 sep 2024

Het rantsoen voor melkgeiten kan tot op drie cijfers achter de komma berekend worden, maar over drinkwater voor geiten weten we relatief weinig. Tijdens het Nationaal Geiten Event 2024 vertelde José van Cranenbroek van Capro de luisteraars enkele feitjes. Er zijn heel wat factoren bekend waardoor geiten meer of minder water drinken. Van Cranenbroek noemt […]

Een goede start met optimale pensontwikkeling

12 sep 2024 | Kennispartner

De ontwikkeling van de pens bij geitlammeren is een essentiële fase in de opfokperiode. Een goed ontwikkelde pens legt de basis voor een gezonde start en bevordert de succesvolle groei tot een volwassen melkgeit. Daarom lichten we graag de belangrijkste aspecten van pensontwikkeling toe en delen we praktische tips om de pensgezondheid van jouw lammeren te optimaliseren.

LAMBS gewonnen door Evelien Katerberg

12 sep 2024

Evelien Katerberg, student aan Faculteit Diergeneeskunde, is de beste keurmeester van melkgeiten onder studenten. Zij won de finale van deze wedstrijd genaamd LAMBS – LAndelijk Melkgeiten Beoordelen door Studenten, die plaatsvond tijdens het Nationaal Geiten Event.