Helaas is eigen biest niet altijd beschikbaar, valt de kwaliteit van de geitenbiest of vervangende koeienbiest tegen of is er niet voldoende voorradig. Deze factoren vormen een risico dat het lam onvoldoende biest opneemt voor een sterke start.
Biestpoeder kan worden ingezet ter aanvulling of vervanging van eigen biest op dag 1 of ter ondersteuning van jonge lammeren van dag 2-14. Dit kan met de volgende strategieën:
Strategie 1: Gebruik biestpoeder ter vervanging van eigen biest
Voor de momenten dat eigen biest niet of onvoldoende beschikbaar is. Met biestpoeder kan gegarandeerd worden dat ieder lam snel na de geboorte voldoende biest krijgt.
Strategie 2: verrijking voor brix % verhoging = optimalisatie
Biestkwaliteit kan sterk variëren. De minimaal geadviseerde brix % waarde voor een lam is 22% (50g IgG/liter), ideaal is 26%. Wanneer de brix % meting lager uitvalt is de biest ‘te dun’ en krijgt het lam onvoldoende biestfactoren binnen. Door de biest aan te vullen met biestpoeder krijg je een geconcentreerder product.
Voeradvies:
– Voer biest van minimaal 22%, ideaal is 26% brix. Vul biest met een meting van minder dan 22% brix aan met Goat PEQ Colostrum. Vervang de biest volledig door Goat PEQ Colostrum indien deze lager is dan 18% brix.
– 15 gram poeder per 1 liter voor iedere 1% brix verhoging
Strategie 3: inzet als transitiemelk = lokale ondersteuning
Geef lammeren een geleidelijk overgang van biest naar melk. Dit kan met eigen transitiemelk (mits hygiënisch gemolken en bewaard) of door biestpoeder in te mengen in de melkvoeding. In de basis kan dit voor 3-5 dagen, ideaal voor 10-14 dagen om de kwetsbare periode ondersteuning te bieden. Lammeren ontvangen zo voor een langere periode antistoffen die op darmniveau nog afgegeven worden. Benieuwd hoe dit toepasbaar is op uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met onze vertegenwoordiger voor een advies op maat.