Een infectie in de uier kan leiden tot een uierontsteking oftewel; mastitis. Deze kan klinisch (zichtbaar) of subklinisch (onzichtbaar) zijn. Hoewel klinische mastitis bij geiten weinig voorkomt, is dit vaak wel een ernstige en acute vorm van mastitis die in veel gevallen tot de dood van de geit of verlies van de aangedane uierhelft leidt.
Blauw uier is de meest bekende vorm van klinische mastitis bij melkgeiten. Meestal wordt dit veroorzaakt door de Staphylococcus Areus bacterie. Deze geitgebonden bacterie wordt vooral in de melkstal van de ene op de andere geit overgebracht. S. Aureus kan ook subklinische mastitis veroorzaken. Zonder zichtbare verschijnselen kan een besmette geit wel de bacterie uitscheiden en andere geiten infecteren. Beide vormen van mastitis hebben een negatieve invloed op de geit, wat ten koste gaat van de productie.
Geef bacteriën geen kans
Door hygiënisch te werken in de melkstal geef je bacteriën zo min mogelijk kans om een infectie te veroorzaken. En ook al lijkt een speen nog zo schoon, er zitten altijd bacteriën op die u niet in de melk wilt. Het dragen van melkershandschoenen kan het overdragen van bacteriën van de ene op de andere geit voorkomen. Door het gladde oppervlak van de melkershandschoen kunnen bacteriën zich niet goed verplaatsen. Daarnaast brengen vochtige voorbehandelingsdoekjes zoals Teater Clean® de kruisbesmetting aanzienlijk terug. Onderzoek aan de Cornell University heeft aangetoond dat door het gebruik van Teater Clean doekjes maar liefst 85% van de bacteriën van de speen verwijderd wordt. Melkers met melkershandschoenen dragen 75% minder bacteriën over dan melkers zonder handschoenen. Door het gebruik van melkershandschoenen in combinatie met Teater Clean kan dit verschil oplopen tot 98% (Hand Hygiëne in the milking parlor, GD Deventer).
In de aanval met uierspray
Een goede nabehandeling voorkomt dat ziekteverwekkers de speen binnendringen. Eventuele mastitisverwekkers worden afgedood en het slotgat wordt afgesloten, waardoor mastitisverwekkers niet kunnen binnendringen terwijl de speen nog open staat net na het melken. HCP® Nolvamint is een sterk bacteriedodend speenspraymiddel, wat evt. ook als dipmiddel ingezet kan worden. Bijkomende voordelen van HCP Nolvamint zijn de uitstekende huidverzorgende eigenschappen waardoor de speenconditie verbetert. De toegevoegde muntolie stimuleert de bloeddoorstroming wat de natuurlijke weerstand bevordert. Gezonde spenen zijn minder vatbaar voor het binnendringen van bacteriën.