Een goede uiergezondheid begint bij de juiste opfok, optimale hygiëne en een nauwkeurige melkroutine. Met gerichte preventieve maatregelen en tijdige diagnostiek houdt u uw melkgeiten gezond én productief. Lees hoe u problemen voorkomt.
Hoe geef ik mijn jaarlingen een goede start op het gebied van uiergezondheid
Blauw uier is een ernstige uierontsteking die veroorzaakt wordt door de bacterie Staphylococcus aureus. Afhankelijk van de ernst kan deze aandoening leiden tot een lagere melkproductie, hoge vervangingskosten, slechtere melkkwaliteit en extra behandelkosten. Het is essentieel om de gezondheid van uw geiten vanaf de opfokfase te waarborgen en gericht te werken aan preventie en diagnostiek.
Wat is blauw uier en waarom is het een probleem?
Blauw uier wordt gekenmerkt door ontsteking aan één uierhelft, die in het beginstadium rood verkleurt en al snel blauw of zwart wordt. Deze uierhelft sterft af, en zonder behandeling sterft het dier vaak snel. Zelfs bij tijdige behandeling is de geit ongeschikt voor melkproductie en vormt ze een besmettingsrisico voor andere dieren en de omgeving. Geïnfecteerde dieren dienen daarom zo snel mogelijk te worden afgevoerd.
Naast klinische uierontstekingen veroorzaakt Staphylococcus aureus ook subklinische uierontstekingen. Hierbij zijn er geen zichtbare symptomen, maar het celgetal van de melk stijgt aanzienlijk. Geiten met een subklinische infectie blijven vaak lange tijd onopgemerkt, terwijl ze wel schade aan de melkkwaliteit en productiviteit veroorzaken.
De streefwaarde voor klinische uierontstekingen op een melkgeitenbedrijf is minder dan 2% per jaar. Om dit te bereiken, is het essentieel om factoren zoals stress, voeding, hygiëne en melkroutine te optimaliseren.
Functioneren van de melkmachine
Bacterieoverdracht vindt vooral tijdens het melken plaats, waardoor een goed functionerende melkmachine van groot belang is. Tepelvoeringen moeten regelmatig worden vervangen: siliconen tepelvoeringen na 8.000 melkingen en rubberen tepelvoeringen na 4.000 melkingen. Bij twijfel over de werking van de melkmachine is het verstandig om een natte melkmeting uit te voeren om de prestaties te controleren. Daarnaast is speenhygiëne na het melken essentieel. Door de spenen te sprayen of te dippen na het melken, worden bacteriën gedood en wordt het risico op infecties verminderd.
Melkvolgorde
De melkvolgorde speelt een belangrijke rol in het voorkomen van bacteriële besmettingen. Jonge geiten, oftewel de jaarlingen, worden als schoon beschouwd en moeten daarom als eerste worden gemolken. Dit voorkomt dat bacteriën van oudere geiten worden overgedragen op de jaarlingen. Verder is het belangrijk om altijd te beginnen met het melken van gezonde dieren. Geiten met een hoog celgetal of afwijkingen aan de uier dienen als laatste te worden gemolken om besmettingsrisico’s te minimaliseren.
Identificatie van ziekteverwekkers
Laat bij terugkerende problemen bacteriologisch onderzoek uitvoeren om de exacte veroorzakers van uierontsteking te achterhalen. Dit helpt om gerichte maatregelen te nemen.
Bent u benieuwd hoe u uw eigen jaarlingen een goede start geeft op het gebied van uiergezondheid? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304.