Kennispartnerbericht van Hipra

Melkmachine en melktechniek in relatie tot uiergezondheid bij geiten

Heeft u ook problemen met onkante geiten, een hoog kiemgetal of tankcelgetal? Wanneer heeft u voor het laatst de melkmachine laten controleren? En heeft u wel eens een natte meting laten doen? Een juiste werking van de melkinstallatie is van groot belang als u bedenkt dat uw geiten 2x daags gemolken worden voor een langere periode. Fouten in de afstelling kunnen voor problemen zorgen met de uiergezondheid.

Grote voorkeur voor (beschadigde) huid

Stafylokokken zijn de belangrijkste kiemen die problemen met uiergezondheid bij geiten veroorzaken. Dit zijn bacteriën die voornamelijk een voorkeur voor huid hebben. De kans is het grootst dat ze tijdens het melken worden overgedragen via de spenen en de melk van een besmette geit naar de spenen van een onbesmette geit. Dat kan gebeuren als besmette melk in tepelvoeringen aanwezig blijft, maar wist u dat ook uw handen een bron kunnen zijn van deze bacteriën? De kans op een besmetting met deze geitgebonden kiemen wordt vergroot als de melkmachine niet goed werkt of als de wijze waarop u als melker uw geiten melkt voor verbetering vatbaar is.

Het belangrijkste apparaat op het erf goed afstellen

Om de kans op overdracht van stafylokokken te verminderen, is een goed functionerende melkmachine van groot belang. Jonge, pas gelammerde geiten hebben kwetsbare speentjes. Het dunne huidje en de fijne speentoppen zijn niet te vergelijken met de spenen van de meeste oudere geiten. Omdat de geiten steeds meer en steeds langer melk zijn gaan geven, is de belasting van de spenen ook groter geworden. Dit kan een slechte speenconditie tot gevolg hebben. Naast mankementen aan de melkmachine kan ook te lang blindmelken en opnieuw onderhangen om de laatste melk nog uit de spenen te krijgen, zorgen voor overbelasting van de speen.

Gemakkelijk besmetting bij beschadigde speenpunt

Neem tijdens het melken eens de tijd om de spenen en de uiers kritisch te bekijken. Het lijkt erop dat de laatste jaren onkantheid van het uier een steeds groter probleem vormt op geitenbedrijven, met vaak verminderde melkopbrengst en vervroegde afvoer als gevolg. Bij langdurige onkantheid is er vaak sprake van aantasting van het uierweefsel door een infectie met stafylokokken. Eén uierhelft trekt dan weg en wordt asymmetrisch ten opzichte van de gezonde, niet besmette uierhelft. Een recente Franse studie van Reneé de Cremoux wijst erop dat ernstig onkante geiten een lagere 250 dagen melkproductie hebben (-14,1%) maar ook dat onkante geiten eerder worden afgevoerd.1

Mis ook bepaalde “speensignalen” niet! Bij een goed functionerende melkmachine horen de spenen na het melken droog te zijn. Daarnaast mag de speenhuid niet verkleurd zijn of gezwollen. De speenpunten zelf mogen niet schraal zijn. Om de speenconditie te bekijken kunt u onderstaand schema gebruiken. Score 1 is een speen met een gladde speenpunt, waarbij geen ring zichtbaar is. Bij score 2 is een gladde of gering ruwe ring zichtbaar. Bij score 3 is de ring op de speenpunt ruw, bij score 4 is deze zeer ruw en zelfs gerafeld. Niet meer dan 10% van de gescoorde geiten mag een speenconditie van 3 of 4 hebben.

Wanneer de spenen eeltringen vertonen of nog erger, rafelig zijn, functioneert het slotgat minder goed. Hierdoor is de natuurlijke barrière om bacteriën uit het uier te houden verstoord en kan een infectie eerder optreden. Dit kan voor meer uierontstekingen zorgen, zowel blauwuiers als subklinische mastitis. Speenpuntenkwaliteit is dus een belangrijke weergave van het functioneren van de melkmachine!

Natte meting, een nuttige investering!

Met een goed functionerende melkmachine en goede melktechniek kunt u geld verdienen. De melkmachine kan worden gecontroleerd door een middel van een natte melkmeting. Dit is een inventarisatie van de werking van de melkmachine en melktechniek, tijdens het melken! Dit is aanzienlijk anders dan een droge melkmeting, de jaarlijks verplichte COM keuring, vaak uitgevoerd tijdens een onderhoudsbeurt. U kunt problemen voorkomen door de juiste afstellingen van het apparaat dat het belangrijkste werk op uw erf doet, namelijk geiten melken.

Wilt u meer te weten komen over preventieve maatregelen die u kunt treffen om minder onkante uiers en minder uierontstekingen bij uw melkgeiten te hebben? Neem dan contact op met één van onze dierenartsen of volg één van onze workshops waarbij we van elkaar en met elkaar leren over uiergezondheid bij melkgeiten!

Referentie:

1) Study of the relationship between the presence of milky cysts, udder imbalances, udder morphological traits and somatic cell counts. Renee de Cremoux, Maxime Legris a, Virginie Clément, Apolline Bailly-Salins, Marine Minier.

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een veterinair pharmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor Animal Health. Het familiebedrijf HIPRA is opgericht in 1954 een heeft het hoofdkantoor in Amer (ten Noorden van Barcelona) in Spanje.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief