Kennispartnerbericht van Speerstra

Slepende melkziekte bij geiten

Slepende melkziekte (Ketose), ontstaat wanneer een geit in de negatieve energie balans (NEB) is. Het verbruik van energie is dan groter dan dat ze kan opnemen uit het rantsoen. De reden hiervan is, dat het lam in de baarmoeder groeit. De laatste maand voor aflammeren, groeit een lam nog minimaal 60% van hun geboortegewicht. Ten eerste kost de groei van het lam extreem veel energie en nutriënten. Ten tweede zal de groei van het lam er voor zorgen dat er minder ruimte is voor de pens. De pens wordt als ware iets weg gedrukt. Dit is één van de redenen dat de drogestof opname van geiten voor aflammeren zo sterk daalt.

De negatieve energie balans is het moment dat een geit “het vet van de rug” gaat gebruiken. De energie die uit het lichaamsvet vrijkomt is de aanvulling voor het dier en haar foetus(sen). Dit vet van de rug wordt in de lever omgezet naar energie waar de geit wat mee kan. Dit is een natuurlijk proces, echter als er te veel lichaamsvet wordt afgebroken, dan kan de lever vervetten. De lever slibt als ware dicht, dan gaat de lever ketonen aanmaken in plaats van bruikbare energie. De geiten worden erg sloom en zullen nog minder gaan vreten. Een te grote hoeveelheid ketonen in het bloed geeft een ziektebeeld genaamd ketose of slepende melkziekte.

Hoe kan slepende melkziekte worden voorkomen?

Het is belangrijk dat een geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Dit betekent dat de drogestof-opname voor aflammeren super belangrijk is. Hoe meer energie er tijdens de close-up periode via het voer in komt des te minder lichaamsvet er afgebroken hoeft te worden. Vers en smakelijk voer is hierin leidend.

Lukt het niet om de drogestof op peil te houden, dan is het belangrijk om geconcentreerder te gaan voeren. Zorg er voor dat de geiten voor aflammeren meer energie naar binnen krijgen doormiddel van krachtvoeders, geknakt lijnzaad of een energiedrank door het rantsoen. Een voorbeeld van energiedrank is glycerol, dit is naast goede energie (1500 VEM) ook erg smakelijk (zeer zoet) en zal de ds-opname stimuleren.

Daarnaast is het ondersteunen van de lever erg belangrijk. B-vitamines, zoals niacine en choline kunnen de lever ondersteunen. Niacine kan een geit helpen doordat ze minder lichaamsvet zal gaan afbreken. Tijdens de transitieperiode gebruikt de geit veel choline voor de groei en ontwikkeling van het lam en na het lammeren voor de biestproductie. Tijdens de transitieperiode heeft de geit gebrek aan choline. Choline is een vitamine die er voor zorgt dat de lever wordt ontvet. Hierdoor zal een geit minder ketonen aanmaken. Deze B-vitamines (niacine en choline) kunnen alleen hun werking doen in pensbestendige vorm.

ReaShure XC is pensbestendige choline. Als van dit product 6 gram per geit per dag in de laatste drie weken van de droogstand wordt gevoerd, mag u verwachten dat de geiten na aflammeren 0,14 liter melk per dag meer geven. Is er de mogelijkheid dit ook na aflammeren 4 weken lang door te voeren, dan blijkt uit uitgebreid onderzoek, dat de productie 0,21 liter per dag stijgt. Een goed argument is, dat de geiten de gehele lactatie een hogere productie blijken vast te houden. Hierdoor is ReaShure een product dat zichzelf snel terug betaald (Zenobi et al, 2017).
Zeker weten dat u deze producten op de juiste manier inzet? Vraag het gerust na.
Voor meer informatie over transitiestoornissen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief