Ondanks de grote zorgen over de verspreiding van het blauwtongvirus en de impact op herkauwers, begint voor menig geitenhouder weer de voorbereidingen voor het komende dekseizoen. Er is een selectie gemaakt van de KI geiten, bokken zijn onderzocht en sperma is besteld. Daarnaast is deze periode de tijd dat er preventief vaccinaties kunnen worden toegediend (bijvoorbeeld tegen Q koorts, Toxoplasma en Chlamydia).
Ondanks alle investeringen die geitenhouders doen om dieren drachtig te krijgen, gaan er toch wel eens drachten verloren door verwerpen. Een van de belangrijkste oorzaken van besmettelijk verwerpen bij geiten is Chlamydia abortus. Los van de grote economische verliezen die optreden door verlies van lammeren, onvruchtbaarheid en een lagere melkproductie, staat de ziektekiem Chlamydia abortus ook in de belangstelling als zoönose.
Vaak zien we een cyclisch patroon op een besmet bedrijf, waarbij er iedere 3 tot 5 jaar verwerpers zijn en er soms vroeggeboortes en zwakke lammeren geboren worden. We zien de meeste abortusgevallen bij de dieren die voor de eerste keer drachtig zijn.
Problemen kunnen optreden na aankoop van geiten van een besmet bedrijf, maar soms sluimert de infectie al jarenlang op een bedrijf. Het kan dus voorkomen dat er insleep optreedt door aankoop van besmette lammeren, waarbij op het bedrijf van verkoop in recente jaren geen problemen zijn geweest met verwerpen. Door niets te doen aan preventie, blijft de infectie in stand op het bedrijf. Het percentage geïnfecteerde dieren stijgt in de loop van de jaren en na verloop van 3 tot 5 jaar ontstaat er weer een nieuwe abortusgolf. Omdat in de tussenliggende jaren de abortusproblemen lijken weg te ebben, vermindert ook de motivatie om structureel preventieve maatregelen te treffen.
Indien Chlamydia is vastgesteld als oorzaak van de abortus, is het zaak verdere verspreiding in te dammen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Zolang er sprake is van vaginale uitvloeiing, wordt bij ongevaccineerde dieren Chlamydia abortus in enorm grote aantallen uitgescheiden. Ondanks hygiënemaatregelen rondom het aflammeren, is het niet te voorkomen dat gezonde koppelgenoten via de neus of bek besmet worden met Chlamydia.
Naast goede diagnostiek en hygiënemaatregelen, speelt vaccinatie tegen Chlamydia een belangrijke rol in bovengenoemde protocol! Er zijn in Nederland twee Chlamydia vaccins voor schapen geregistreerd. Vaccinatie geeft een sterke afname van het aantal abortussen en flinke reductie van de uitscheiding van kiemen. Door structureel de adviezen uit het protocol te blijven opvolgen, wordt de kans dat gezonde dieren een besmetting oplopen flink verkleind.
Overleg met uw dierenarts naar de mogelijkheden om deze ziekte te diagnosticeren en hoe u uw dieren kan beschermen tegen Chlamydia abortus!
Wordt u dus geconfronteerd met abortussen, vroeggeboortes of geboorte van zwakke lammeren? Contacteer dan uw dierenarts voor de mogelijkheden van nadere diagnostiek en gerichte vaccinatie. U kunt ook direct contact opnemen met één van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304.