Kennispartnerbericht van Agrifirm

We blikken terug op het lammerseizoen 2024

Het weer in het voorjaar van 2024 was behoorlijk wisselvallig. Helaas hebben we op het weer geen invloed, maar een goed klimaat in de stal, daar valt aan te werken. Door de hoge luchtvochtigheid dit voorjaar en de wisselende temperaturen droop in veel stallen het vocht van de muren. Op veel bedrijven heeft in deze periodes een bouwdroger in de stal gestaan.

We zien dat het tijdig aanzetten van een bouwdroger de gezondheid van de longen ten goede komt. Het tijdig signaleren van lammeren, die iets onder de leden hebben, draagt ook bij aan het tegengaan van longontsteking. Het monitoren van het klimaat heeft een positieve invloed op de gezondheid van de lammeren, en een goede gezondheid draagt uiteraard bij aan de groei van de lammeren.

Beperkt voeren

De groei wordt mede bepaald door het soort melkpoeder wat wordt gebruikt en de manier van verstrekken van het melkpoeder. Maar ook tijdig aanbieden van krachtvoer en water en indien gewenst, door het sorteren aan de hand van grootte en gewicht.

Wanneer een lam wordt opgezet met magere melkpoeder is er kans op mollige lammeren met ronde buikjes. Het gevaar hierbij is, dat wanneer de concentratie hoog staat afgesteld voor een maximale jeugdgroei, deze lammeren groeien op de melk en richting spenen groei en/of conditie verliezen, doordat de overgang te groot is. Veel geitenhouders kiezen voor de opstart met magere melkpoeder, omdat maximale jeugdgroei in de eerste weken één van de doelstellingen is met betrekking tot de opfok. Indien je kiest voor magere melkpoeder in de opstart kan jouw jongveespecialist je adviseren over concentratie, fasevoedering en ontwikkeling van het lam.

Wanneer je lammeren opzet op basis van weipoeder of aangezuurd poeder, al dan niet in combinatie met beperkt voeren, dan zien we dat een lam zich anders ontwikkelt. Deze lammeren zijn vaak ranker en hoger op de poten. Uit het opvolgen van lammeren, die beperkt gevoerd worden, zien we op de lange termijn, dat deze lammeren minder navelbreuken hebben en een sterker beenwerk (minder doorgezakte kootjes). Op de lange termijn zien we een duurzame geit qua melkproductie en lichaamsbouw.

Het beperkt voeren kan op meerdere manieren, zo is de Urban afgelopen jaren ontwikkeld en draait deze nu al bij een aantal geitenboeren. Een andere manier is vanaf dag 0 beperkt voeren met een melktaxi. Of de eerste weken onbeperkt aan de Fursterautomaat en dan, aan de hand van weken leeftijd of kilogram gewicht, overschakelen naar beperkt melk voeren.

Kosten besparen

Naast gezondheidsvoordelen voor het lam, levert beperkt voeren ook voordelen op voor de geitenhouder zelf. Zo zien we dat geitenhouders die kiezen voor beperkt voeren aanzienlijk minder kilo’s melkpoeders gebruiken, hetgeen gepaard gaat met financieel voordeel.

Een ander facet, waar we nog kunnen besparen op de kosten van de opfok, is krachtvoer verstrekken aan de hand van een berekend rantsoen. Agrifirm heeft dit voorjaar een tool ontwikkeld, waarbij we vanaf de melkfase de energie- en eiwitbehoefte van het lam, vanaf de eerste week, kunnen berekenen. We kunnen hierin zichtbaar maken wanneer de melkpoeder teruggeschroefd kan worden en de kv opgehoogd. Op deze manier zal de voerefficiëntie stijgen, en dit komt dan weer het voersaldo ten goede. Daarnaast zal de kv-opname zo geleidelijk gaan dat we kunnen stellen dat een speendip verleden tijd is. Het niet doormaken van een speendip komt dan weer ten goede van de gezondheid van het lam.

Goatstart: een efficiënte en duurzame aanpak

In bovenstaande verhaal komt naar voren dat efficiëntie en gezondheid bijdragen voor zowel geitenhouder als lam. Wanneer we deze begrippen groter uiteenzetten, denken we aan duurzaamheid. Agrifirm heeft duurzaamheid en CO2-reductie in een hoog vaandel. Wij, als jongveespecialisten, willen dit dan ook meenemen in het concept Goatstart. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een duurzame en leuke actie voor de lammerperiode van 2024/2025.

Vanaf augustus/september zullen de lammeren van dit voorjaar dekrijp zijn. Voor advies rondom dekgroepen, afgestemde rantsoenen en huisvesting staan wij deze zomer voor je klaar!

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Jolanda Samplonius (Regio Noord)
E: j.samplonius@agrifirm.com
T: 06 28 44 25 20

Tessa Pieffers (Regio Midden)
E: t.pieffers@agrifirm.com
T: 06 82 89 50 12

Elske Coppens-Smeulders (Regio Zuid)
E: e.coppens@agrifirm.com
T: 06 48 56 55 24

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief